De Ironman van Hawaï for dummies: zo volg je vanavond de zwaarste sportwedstrijd ter wereld als een echte kenner

De Ironman van Hawaï for dummies: zo volg je vanavond de zwaarste sportwedstrijd ter wereld als een echte kenner

Foto: Photo News

Het is weer tijd voor de jaarlijkse hoogmis van het triatlon: de Ironman van Hawaï. Dé wedstrijd van het jaar, dé droom van elke triatleet om ooit aan te mogen/kunnen deelnemen, dé triatlonthriller waar het allemaal om draait. Om 18u25 Belgische tijd duiken er 2.452 triatleten in het water van de Stille Oceaan. Voor wie deze magische wedstrijd vanavond en vannacht graag wil volgen, maar niet helemaal weet hoe hij deze race moet interpreteren hebben we deze praktische gids opgesteld.

De Ironman van Hawaï for dummies: zo volg je vanavond de zwaarste sportwedstrijd ter wereld als een echte kenner

1. Hoe kan ik de wedstrijd best volgen?

Ironman zendt de hele wedstrijd uit op haar eigen Facebook-pagina Ironman Now en is daar live te bekijken van voor de start om 18u25. Enkele jaren geleden was die live-uitzending nog niet veel soeps, maar de organisatie heeft ondertussen flink wat stappen vooruit gezet. Dit jaar wordt ook voor het eerst ASO - de organisatie van de Tour de France - ingeschakeld om de productie te verzorgen, dus we hebben er goede hoop op dat alles puik in beeld wordt gebracht. De overdreven Amerikaanse commentaarstem moet u er natuurlijk wel bijnemen. Verwacht u regelmatig aan prestaties die “great” en “awesome” zijn.

Uiteraard kan u ook bij ons terecht voor live-verslaggeving van start tot finish. Het Nieuwsblad is het enige Belgische nationale medium met een reporter ter plaatse in Hawaï en dus vindt u in onze live-verslaggeving (klik hier!) beelden en inzichten die u nergens anders kan vinden. Uiteraard krijgt u bij ons na afloop als eerste uitgebreide reacties en een analyse.

Op de website van Ironman zelf heeft u een uitstekende atleten tracker, waarbij u zelf uw favoriete atleten kan selecteren en hun prestaties live op de voet kan volgen. Wie op de hoogte wil blijven van de prestaties van de 54 Belgische amateurs aan de start in Hawaï, raden we u aan om een kijkje te nemen op de liveblog van 3athlon.be.

Tijdschema

6u25 (18u25 Belgische tijd): start mannelijke profs

6u30 (18u30 Belgische tijd): start vrouwelijke profs

06u55 (18u55 Belgische tijd): start amateurs

14u20 (02u20 Belgische tijd): finish eerste mannelijke prof

14u55 (02u55 Belgische tijd): finish eerste vrouwelijke prof

2. Wat is een Ironman triatlon?

Een groot deel van de heroïek van het triatlon komt uiteraard voort uit de indrukwekkende afstanden die triatleten afleggen tijdens de wedstrijden. Een Ironman triatlon over de volledige afstand omvat 3860 meter zwemmen, 180,2 kilometer fietsen en 42,195 kilometer (een marathon) lopen. Stuk voor stuk al bijzonder pittige opdrachten per discipline. De combinatie van de drie disciplines achter elkaar zorgt ervoor dat enkel de best getrainde en meest veelzijdige atleten erin slagen om een volledige Ironman af te leggen. Mannelijke toptriatleten doen er ongeveer 8 uren over, de vrouwelijke toppers zijn een half uur trager. Vorig jaar brak Patrick Lange het parcoursrecord in Hawaï met een tijd van 07:52:39. Daniela Ryf finishte als eerste vrouw in 08:26:18.

3. Wat staat er vanavond/vannacht op het spel?

De Ironman van Hawaï for dummies: zo volg je vanavond de zwaarste sportwedstrijd ter wereld als een echte kenner
Patrick Lange won de voorbije twee jaar Foto: EPA-EFE

De allerbelangrijkste van alle 148 Ironman-wedstrijden is de Ironman van Kona, Hawaï. Daar wordt al sinds 1978 het WK op de lange afstand gehouden. Wie in Kona als eerste over de meet komt, mag zich een jaar lang wereldkampioen Ironman triatlon noemen. 20 van de 42 keer ging de wereldtitel bij de mannen naar een Amerikaan. Maar dat was vooral in de beginjaren, toen het deelnemersveld nog niet zo internationaal was. Het is ondertussen al van 2002 (Tim DeBoom) geleden dat een Amerikaan won in Kona. Duitsland heeft negen wereldtitels en beheerst de laatste jaren het WK in Kona. België heeft drie wereldtitels op zijn palmares. In 1996 zwom, fietste en liep Luc Van Lierde zich in de geschiedenisboeken door als eerste Europeaan de Ironman Hawaï te winnen. Drie jaar later deed hij dat kunststukje nog eens over. In 2013 bezorgde Luc Van Lierde’s pupil Frederik Van Lierde België een derde wereldtitel.

Op het WK staat de volledige wereldtop in absolute topvorm aan de start. In geen enkele andere Ironman-wedstrijd is dat het geval. Bij de profs gaat het om 57 mannen en 45 vrouwen. Zij hebben zich gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap door eerder op het jaar goed te presteren in minstens één andere Ironman. Naast de 102 profs doen er nog meer dan 2350 recreatieve triatleten mee in Hawaï. Zij strijden niet om de officiële wereldtitel, maar om de overwinning in hun leeftijdscategorie, hun age group. Of om simpelweg de finish te halen op Ali’i Drive en de vier magische woorden te horen “You are an Ironman”. 73% van de deelnemers zijn mannen, de gemiddelde leeftijd is 44 jaar. De jongste deelnemer (de Deen Valentin Carboniero) is 20 jaar oud, de oudste deelnemer (de Japanner Hiromu Inada) maar liefst 86 jaar.

4. Wat maakt Hawaï zo speciaal?

In tegenstelling tot wereldkampioenschappen in andere landen wordt het WK Ironman triatlon op de volledige afstand altijd georganiseerd in Hawaï. Niet toevallig, omdat op het afgelegen Amerikaanse eiland in de Stille Oceaan in 1978 de sport in zijn huidige vorm is ontstaan. Wat begon als een discussie over welke atleten (zwemmers, fietsers of lopers) nu over de beste conditie beschikten, mondde uit in een onderonsje tussen enkele Amerikaanse fanatiekelingen dat steeds grotere proporties aannam (lees meer).

De Ironman van Hawaï for dummies: zo volg je vanavond de zwaarste sportwedstrijd ter wereld als een echte kenner
Foto: EPA

Niet alleen het feit dat Hawaï de bakermat is van de triatlonsport maakt de wedstrijd zo uniek. Ook het mythische decor zorgt voor een globale aantrekkingskracht. Het vulkanische eiland test de triatleten onder de meest zware omstandigheden: een loden hitte (meer dan 30 graden Celsius), een grote luchtvochtigheid (75%) en een stevige wind (meer dan 70km/u). En dat allemaal in een heuvelachtig landschap (geen meter vlak) dat bestaat uit dorre, zwarte lavastenen.

5. Hoe zal de wedstrijd bij de mannen verlopen?

Een WK Ironman is in grote lijnen tamelijk voorspelbaar en volgt - behoudens grote verrassingen - ieder jaar ongeveer hetzelfde wedstrijdverloop. Uiteraard is alles afhankelijk van de vorm van de dag van de triatleten in kwestie, maar dit is ongeveer wat we bij de mannen mogen verwachten:

Na 47 minuten verschijnt allicht de Australiër Josh Amberger als eerste uit het water. Met in zijn zog een minuutje later een klein groepje met onder meer topfavoriet Jan Frodeno, Tim O’donnell en Maurice Clavel. Het wordt interessant om te zien of rookie Alistair Brownlee ook met de besten mee uit het water kan komen. Brownlee is tweevoudig regerend olympisch kampioen en heeft nog nooit een volledige Ironman gedaan. Maar de 31-jarige Brit is een absoluut fenomeen en van hem kan je het allerbeste verwachten. Lukt het Brownlee om met de kopgroep mee aan te pikken in het zwemmen kan hij voor Jan Frodeno een interessante bondgenoot zijn om met zijn twee van in het begin de andere favorieten vanop kop onder druk te zetten. Brownlee is een onstuimige triatleet die altijd vol voor de aanval gaat. Een tactiek die hem in Hawaï zuur kan opbreken, want dit is een wedstrijd voor overlevers. De olympisch kampioen gaf donderdag nog aan afwachtender te zullen koersen, maar het valt te betwijfelen of hij zich straks zal kunnen bedwingen.

De Ironman van Hawaï for dummies: zo volg je vanavond de zwaarste sportwedstrijd ter wereld als een echte kenner
Jan Frodeno Foto: Photo News

Wie zich op de fiets absoluut niet zullen inhouden zijn de Amerikaan Andrew Starykowicz en de Australische wielerprof Cameron Wurf. Die twee hebben maar één strategie: zo hard mogelijk knallen op de fiets om met zo veel mogelijk voorsprong aan de marathon te beginnen en vervolgens te kijken waar het schip strandt. Wurf zette vorig jaar het parcoursrecord neer op de fiets in Hawaï: 180,2 kilometer op de fiets in amper 4 uur, 9 minuten en 6 seconden. Een gemiddelde van zo’n 43 kilometer per uur. Zonder in het wiel te mogen rijden van een concurrent. Waanzin. Tenzij Frodeno en Brownlee het onwaarschijnlijke risico wagen om met de twee beste fietsers mee te gaan, zullen Wurf en/of Starykowicz op kop aan de marathon beginnen. Maar langzaamaan in de wedstrijd wegzakken.

Interessanter om te zien is wat er op de fiets achter de leiders zal gebeuren. Want iedereen met ambities op de eindzege moet titelverdediger Patrick Lange er voor de start van de marathon af rijden. Lange is met grote voorsprong de beste loper van het hele pak. Hij heeft een marathon van 2 uur 40 minuten in de benen en dat is vijf à tien minuten sneller dan de rest van zijn concurrenten. Begint Lange met een achterstand van vijf minuten op de kopgroep aan de marathon, dan is de winnaar allicht bekend. Ook al heeft de Duitser er alweer geen goed seizoen opzitten, in Hawaï staat hij er altijd. Naast Frodeno en Brownlee zullen ook de Duitser Sebastian Kienle (winnaar in 2014 en 2015) en de Canadees Lionel Sanders proberen om het verschil te maken op de fiets. Verkijk u niet op de eerste 90 kilometer. De grote verschillen worden pas gemaakt na het keerpunt in Hawi, waar de deelnemers op de top van een heuvel letterlijk rond een kegel draaien en de terugweg naar Kona inzetten. Vooral in de laatste 30 kilometer van het fietsen wordt nog met minuten gegoocheld.

En Bart Aernouts? Schrik niet wanneer onze landgenoot als pakweg veertigste op 8 minuten van Amberger uit het water komt. Het zwemnummer van Aernouts is zijn achilleshiel en in het water van de Stille Oceaan moet hij vooral de schade beperken. Maar Aernouts laat zich ondanks die grote achterstand nooit opjagen en kroonde zich de voorbije jaren tot de koning van de inhaalrace. Hij moet vooral hopen om onderweg op de fiets een paar sterke bondgenoten - Kienle of Sanders bijvoorbeeld - te vinden en als er voorin net als vorig jaar gepokerd wordt kan hij het gat met de koplopers nog voor het einde van het fietsnummer dichten.

De Ironman van Hawaï for dummies: zo volg je vanavond de zwaarste sportwedstrijd ter wereld als een echte kenner
Bart Aernouts Foto: BELGA

Als dat niet lukt: geen paniek. Op Patrick Lange na heeft Aernouts in een superdag de beste marathon van al de rest in huis. Komt daar nog bij dat een aantal concurrenten zichzelf al vergaloppeerd zullen hebben op de fiets en ergens in de marathon de rekening gepresenteerd zullen krijgen. Elk jaar opnieuw staan enkele mannen uit de top-tien plots helemaal geparkeerd op enkele kilometers van het einde. We maken van Aernouts vandaag geen favoriet voor de zege, hij is een outsider voor het podium. En daarbij zal hij - behalve de hierboven genoemde namen - ook nog moeten afrekenen met Patrik Nilsson, David Mcnamee, Cody Beals en Braden Currie.

6. Hoe zal de wedstrijd bij de vrouwen verlopen?

Bij de vrouwen is het simpel: wie houdt Daniela Ryf van een vijfde werelditel op een rij? Het antwoord is allicht: niemand. De 32-jarige Zwitserse is de laatste vijf jaar quasi onklopbaar in elke wedstrijd waarin ze start. Het is altijd gevaarlijk om generaties met elkaar te vergelijken, maar Ryf is allicht de beste triatlete aller tijden. Amper een maand geleden demonstreerde “The Swiss Miss” ook al met haar vijfde wereldtitel op de halve afstand. Wat ze in Nice liet zien was ronduit indrukwekkend en doet opnieuw het beste voor Hawaï vermoeden. Om een idee te geven: vorig jaar werd Ryf met haar tijd van 08 uur 26 minuten en 18 seconden 24e van alle deelnemers, inclusief alle mannelijke profs. Haar voorsprong op de nummer twee - Lucy Charles-Barclay - bedroeg meer dan tien minuten. En dat ondanks een kwallenbeet tijdens het zwemmen die haar huilend van de pijn in het begin van de wedstrijd bijna deed opgeven.

De Ironman van Hawaï for dummies: zo volg je vanavond de zwaarste sportwedstrijd ter wereld als een echte kenner
Foto: Photo News

Lucy Charles-Barclay lijkt dit jaar opnieuw de belangrijkste uitdaagster van Ryf. De Britse wordt ook wel eens “De Zeemeermin” genoemd, vanwege haar dominantie in het zwemmen. Charles-Barclay komt elk jaar minuten voor de concurrentie uit het water en probeert dan telkens opnieuw zolang mogelijk voor Ryf uit te fietsen. Maar meestal draait dat uit op een kat-en-muisspelletje waarin de Zwitserse onvermijdelijk als een pletwals over haar concurrente dendert.

Ook van Mirinda Carfrae verwachten we dit jaar veel. De Australische winnares van 2010, 2013 en 2014 (het pre-Ryf-tijdperk) is intrinsiek de allerbeste loopster van alle vrouwen en moest in haar topjaren op de marathon zelfs amper onderdoen voor de mannen. De vraag is of ze die toptijd nog in huis heeft na de geboorte van haar dochtertje Izzy. Andere podiumkandidaten bij de vrouwen zijn de Duitse Anne Haug en de Amerikaanse Sara True en Heather Jackson.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.