Welkom op het 'chrysantenplein'

Flanders Garden Festival: Belgian Mums en Williams Art zorgen voor perfecte symbiose

Het chrysantenplein, we waren er zelf niet opgekomen, maar graaf Renaud de Kerchove - steevast met sportief petje deze editie, het was u misschien al opgevallen - vond de naam gisteren uit voor de plek met het mooiste uitzicht tijdens de Tuin- en andere dagen. Wie nu aan een plein vol treurnis en novemberverdriet denkt: fout. Gediflora, veredelaar van chrysanten, installeerde er zich met het Mumbiertje en prachtige chrysanten die, hoe vreemd het ook klinkt, niet te koop zijn. Kunstenaar William Roobrouck deed de rest met zijn monumentale metalen sculpturen en het plein was meteen af. De favoriete plek voor liefhebbers van de selfies dit weekend.

Glenn Vanoplynus kwam voor ons graag uit de bierkiosk: "Gediflora is met Eline Pieters al aan de derde generatie van het bedrijf toe. Wij zijn geen kwekers, maar wel veredelaars. Op de beurs in het Duitse Essen zijn we begin dit jaar tot "Grower of the Year" bekroond. We willen in de eerste plaats chrysanten hip maken, en ervoor zorgen dat u ze gewoon als bloem in huis of in de tuin neemt, in plaats van op de begraafplaatsen. We krijgen ondertussen ook voet aan de grond in Amerika, en ook in Azië waar we nu volop me bezig zijn. Chrysanten moeten sierbloemen worden. Nieuwe variëteiten kweken is onze hoofdbezigheid, in een lab wordt er met zowel grote als kleine variëteiten geëxperimenteerd. Daarom dat ik er hier - op kleine exemplaren na - geen verkoop. Ik wil de telers niet het gras van voor de voeten wegmaaien. De veredeling en het doorgeven ervan naar alle kwekers is veel belangrijker."

Grower of the Year

"Het Belgian Mumbier is dan weer een idee dat tussen pot en pint is ontstaan bij de zaakvoerder. In 2014 hadden we een bescheiden proefproductie van 30 à 35 bakken, in die vijf jaar is het recept verfijnd en gecommercialiseerd naar 20 hectoliter. Er wordt gebrouwen met het extract van chrysantenblaadjes. Het is een floraal, kruidig bloemenbier. Een beetje bitter, 6.5 graad alcohol. Ondertussen zijn er heel wat verkooppunten, ook hier in de regio. De onderscheiding "Grower of the Year" ontging een attente  graaf Renaud niet, en na de viptent en de Reinaerttent vorig jaar, zijn we hier nu beland op een centraal punt in het Park. Belgiam Mum deelt de tent overigens met producenten van Gentse streekproducten, van cuberdons over gestreken mastellen tot kaas en Gruut-bier. 

Williams Art 

De grote chrysanten - niet te koop voor alle duidelijkheid - vormen een perfecte symbiose met dé blikvangers van de Tuindagen, de stalen beelden van William Roobrouck. "We hebben elkaar hier gevonden, en de samenwerking is rimpelloos tot stand gekomen", zegt de kunstenaar van Williams Art. Het grote beeld tegen het prachtige parklandschap heet "Proud" en verhuist in februari-maart 2020 van Beervelde naar Knokke, waar het op een rotonde tussen de snelweg Brugge-Knokke (A11) en de Heistlaan komt. Londen en Parijs zijn geen onbekende expoplaatsen voor Roobrouck, die - alwee r- minder bekend is in eigen land. Dat eigen land ligt trouwens vlakbij, en levert een mooie anekdote op: graaf Renaud en en Roobrouck wisselden namelijk visitekaartjes in Engeland...en bleken op een paar kilometer na buren te zijn. De "Through your eyes", met het gezichtsprofiel van drie broers waarvan er gisteren ook een zichzelf kwam bewonderen in staal, is één van de hotspots van deze Tuindagen. "Ik heb al veel mensen geholpen om hier een foto of een selfie te nemen", lacht de kunstenaar. Samen met Kamagurka en Michel Flamme exposeert de Laarnenaar tot 27 oktober in Art Center Horus in Sint-Martens-Latem. (www.artcenterhorus.be).

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio