Nazomerse zaterdag klokt af op 5930 blije bezoekers

Flanders Garden Festival: Test al je zintuigen op de stand van de Vlaamse Laurier

Belgen zijn er niet zo tuk op, maar in Groot-Brittannië verwelkomen ze ze met open armen. In Rusland waren de tsaren er verzot op, en in Rome deed je de paus er steeds een plezier mee: de Vlaamse laurier. Geen sant in eigen land, maar daar probeert onder meer West-Vlaming Geert Devriese uit Wingene iets aan te doen. "De vijf zintuigen kan je op onze stand beleven: zien, voelen, proeven, ruiken en horen", klonk het vooraf. Dat wilden wij wel eens uittesten.

Een gouden getuigschrift voor waardering pronkte na de middag al op zijn stand, en dat was meer dan terecht. Met een handig knijppompje konden bezoekers al meteen laurier ruiken. "Een beetje zoals wijn ruiken", zegt Geert. "Er is een stoomdestillaat gemaakt van drie soorten en dat levert drie aroma's op." We zijn geen wijnkenners, laat staan laurierkenners, maar ruiken zoet, sterk, en een fijn blijvend aroma. Definiëren is moeilijk, daarvoor heb je specialisten nodig, maar heel wat bezoekers komen aarzelend eens knijpen. Smaken ligt iets makkelijker: daar heeft Devriese werk van gemaakt, met een aanbod aan laurierpoeder - onze fotografe denkt met een blokje kaas erbij aan selderzout, maar het is minder overweldigend van smaak. Daarnaast is er porto, gin én likeur, op basis van laurier. "Het is uitsluitend bij ons verkrijgbaar, het is zeker niet de bedoeling om het te commercialiseren", klinkt het op de stand van de sierkwekerij. Het gaat over plantenteelt en niet over een brouwerij, natuurlijk.

Ons volgende zintuig is "horen": ook dat is mogelijk, want de beweging van laurieren is vastgelegd in geluid. Met sensoren, waar elektrische stroom is doorgejaagd. Veel valt daar niet over te vertellen, dat weet ook Geert Devriese: "Er komt geluid uit, laten we het daarbij houden", lacht hij. Wie ook nog eens een laurier wil omhelzen, kan dat ook. Naast de snuffelpaal is er ook een knuffelpaal waar u zonder gène aan de slag kan. De denkbeeldige prijs voor de meest interactieve doe-stand krijgen ze van ons meteen. 

Maar hoe zit het nu met de 'niet populariteit' van de Vlaamse laurier? "Een echte verklaring is er niet, ik denk dat het gewoon cultuurgebonden is", horen we. "En je moet hem natuurlijk binnen laten overwinteren. De boeren zetten de laurier vroeger in de aardappelkelders. Het blijft hoe dan ook een exportproduct, 90 % gaat naar Engeland. Het is natuurlijk een decoratieve plant, die je aan een oprit of een toegang van een evenement kan zetten, en die je in alle vormen (bol, cilinder, slinger) kan snoeien. Maar het leukste vind ik de verhalen die errond hangen. Wie het laurierblaadje in de soep of in het stoofvlees op zijn bord krijgt.. die moet de afwas doen. En laurier zou je ook beschermen tegen bliksem en tegen heksen, zowaar. Je kan het ook in de kast leggen, en dan is het goed tegen motten."

"Voor mij is het een verhaal van beroepsliefde en vooral veel passie, want weet je: van werken aan variëteiten en collecties, daar word je niet rijk van",besluit de hardwerkende West-Vlaming, die net zoals zoveel streekgenoten soms een beetje tegen de stroom inroeit, met succes overigens. 

a.Sierplant.b., Geert en Ingrid Devriese -Luyssen, Wingene. Het bedrijf nadert zijn eeuwfeest, want het is gestart en opgericht als pure liefhebberij in 1930. Contact via www.laurusinfo.com/nl/  Het Flanders Garden Festival is aan zijn laatste dag toe. Tussen 10 uur en 17 uur  bent u er welkom. Parkeergelegenheid langs de Beerveldse Baan. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio