Clubs en particulieren genieten van elf hectare nieuwe infrastructuur aan Gentbrugse Meersen

Nu al wachtlijsten voor splinternieuwe sportvelden

Nu al wachtlijsten voor splinternieuwe sportvelden

Sportschepen Sofie Bracke (Open VLD) en burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) moeten duidelijk nog wat oefenen om hier indruk te maken. Foto: Bart Moerman

Gent -

Aan de Gentbrugse Meersen heeft sportschepen Sofie Bracke (Open VLD) zaterdagnamiddag elf hectare nieuwe sportterreinen ingewandeld. Bij voetbalclub VSV leiden die tegelijk tot lange wachtlijsten. “Wij vinden niet genoeg trainers om alle kandidaat-voetballertjes te laten spelen”, zegt de voorzitter

Vooral de nieuwe looppiste en het mountainbikeparcours zullen het brede publiek aanspreken. Bovendien kan ook iedereen terecht op één van de nieuwe voetbalvelden. Al bij al waren de werken aan de sportterreinen waren een huzarenstukje: in amper veertien maanden tijd zijn de velden tot stand gekomen. In een ver verleden werden de meersen hier gebruikt voor een industrieel stort. Daar werd vroeger een laagje grond op gelegd om er weiden van te maken. Nu is het gebied met nog eens een meter opgehoogd, op zo’n manier dat overtollig water makkelijk weer in de meersen zèlf kan vloeien.

Voetbalclub VSV (3de provinciale) zat al langer aan “Boer Janssens” in Gentbrugge, maar heeft nu ook oefenvelden bij. Bovendien zit er onder de pleinen een drainage, en een automatische bevloeiing bij droogte.

Nu al wachtlijsten voor splinternieuwe sportvelden
Het mountainbikeparcours loopt met een pittig bergje over de nieuwe looppiste. Foto: Bart Moerman

“Dat kan doordat we hier in de meersen zitten. Overtollig water gaat naar een wachtbekken, vanwaar het weer opgepompt kan worden om de terreinen te bevloeien”, zegt projectmanager Bram Quaghebeur van ontwerpbureau Evolta. VSV heeft nu ruimte voor zo’n 240 voetballers, maar er staan er nog honderd op de wachtlijsten. “Wij hebben niet genoeg trainers om daar allemaal voetbalruimte voor te voorzien.” Eén van de nieuwe oefenvelden staat overigens open voor het brede publiek. Enkel tussen 17 en 20 uur heeft VSV er voorrang.

Baseball- en softballclub Gent Knights moest op de Drongensesteenweg wijken voor een park, en vond hier een fraai nieuw onderkomen.”Sinds we hier zitten, krijgen we ook veel nieuwe leden”, zegt voorzitster Katrien Boxtaele.

Dan is er ook nog een nieuw cricketveld, dat de twee Gentse clubs, Arcadians en Gent Cricket Club samen gaan delen. Zij hadden vroegen een niet echt ideaal terrein aan het Claeys-Bouüaertpark in Mariakerke, en zijn blij dat ze kunnen verhuizen. Cricket is vooral populair in Engeland en in vroegere Engelse kolonies, waardoor vooral sportievelingen van Pakistaanse en Indische roots, een paar Australiërs en Britten de sport hier spelen.

Voor de 90 leden van handboogclub Gentse Doelschutters gaat een oude droom in vervulling: zij schieten al 35 jaar in een zaal aan het Heilig Hart in Sint-Amandsberg, en krijgen nu eindelijk de ruimte om ook op Olympische afstanden (90 meter) te gaan schieten. Duidelijk geen evidentie: sportschepen Bracke mocht het even proberen, en had drie schoten nodig om op tien meter min of meer de roos te treffen. Zij troostte zich met de gedachte dat iedereen vond dat haar nieuwe sportterreinen een schot in de roos zijn.

Bracke testte met burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) ook een aantal turntoestellen uit van de zogenaamde “street work-out” maar zal duidelijk nog wat moeten trainen om daarop indruk te maken.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio