Minstens 14 burgers gedood door pro-Turkse rebellen: “Vooraanstaande politica werd geëxecuteerd”

Minstens 14 burgers gedood door pro-Turkse rebellen: “Vooraanstaande politica werd geëxecuteerd”

Foto: AFP

Er zijn zondag zeker veertien burgers gedood bij de bombardementen of beschietingen in het noorden van Syrië, waar Turkse en Koerdische troepen met elkaar in een strijd verwikkeld zijn. Een van de slachtoffers, een vooraanstaande Koerdische politica, werd geëxecuteerd, zo meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een organisatie die de burgeroorlog in Syrië monitort.

Onder de slachtoffers zijn vijf personen die in een auto zaten op een autoweg bij Aïn Issa, zegt het Observatorium. Pro-Turkse rebellen zouden het vuur geopend hebben op hun voertuig, zegt diezelfde bron. De informatie kon niet onmiddellijk bevestigd worden door onafhankelijke bronnen.

“Geen onderscheid tussen burger, soldaat of politicus”

Eerder werd ook gemeld dat een bekende Koerdische politica en vrouwenrechtenactiviste gedood werd. Havrin Khalaf, algemeen secretaris van de partij Toekomst Syrië, zou zaterdag op een weg in een hinderlaag terechtgekomen zijn. Dat zeggen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), de militaire coalitie die door Koerden geleid wordt.

De SDF stelden Turkije en zijn bondgenoten verantwoordelijk voor de dood van Khalaf. “Dit toont dat de Turkse intocht geen onderscheid maakt tussen een soldaat, een burger of een politicus”, zegt de SDF in een communiqué.

Aan Turkse kant wordt de liquidatie niet officieel bevestigd. Yeni Safak, een krant die aanleunt bij de Turkse regering, meldde zaterdagavond op basis van plaatselijke bronnen dat Khalaf bij een operatie “buiten gevecht gesteld is”. Ze zou bij een luchtaanval op de weg van Raqqa naar Kamishli gedood zijn. Nog volgens de krant gebeurde dat op basis van informatie van de inlichtingendiensten.

Turkije catalogeert de Koerdische militie YPG, maar ook haar politieke afdeling, de PYD, als een terreurorganisatie. De partij Toekomst Syrië komt voort uit de PYD en werd in maart 2018 in Raqqa opgericht. Khalaf spande zich in het Koerdische autonome deel van Syrië vooral in voor vrouwenrechten.

Op het internet circuleren foto’s van een zwaar beschadigde auto, waarmee Khalaf in de hinderlaag zou zijn terechtgekomen. Ook is een video opgedoken die zou tonen dat aan Turkije verbonden milities zeker één Koerdische gevangene executeren. De echtheid van video is niet door een onafhankelijke bron bevestigd.

“Dit is een groot verlies”, zegt Mutlu Civiroglu, een expert Koerdische politiek. “Ze had een talent voor diplomatie en nam altijd deel aan de vergaderingen met de Verenigde Staten, Frankrijk en andere buitenlandse delegaties.”

Minstens 14 burgers gedood door pro-Turkse rebellen: “Vooraanstaande politica werd geëxecuteerd”
Hevrin Khalaf. Foto: Facebook

Naast Khalaf zouden nog minstens acht andere burgers zijn geëxecuteerd. “Ze werden op verschillende momenten geëxecuteerd in het zuiden van de grensstad Tal Abyad”, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Woensdag startten de Turken een militaire operatie in Noord-Syrië gericht tegen de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) in het gebied. Ankara beschouwt die militie als een terreurorganisatie, en wil die niet aan de grens met Turkije.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten loopt het dodental onder de burgers sinds de start van het offensief al op tot 38. Nog eens 81 Koerdische strijders zouden volgens de organisatie om het leven gekomen zijn bij de confrontaties.

Ankara maakte bekend dat al vier soldaten zijn omgekomen in Syrië en dat achttien burgers stierven bij raketaanvallen van de Koerden op Turkse grenssteden. Het Turkse ministerie van Defensie herhaalde al verschillende keren dat alle maatregelen genomen worden om burgerslachtoffers te vermijden.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees