Zultsevriendenkring.be speelt ‘Compromis’

Onderaan: Lutje Hoste - Christine Bocaege - Kathleen De Volder - Carine Bocaege en Lydie Bocaege. Bovenaan: Ives Claeys - Emmanuel Dhondt -Jens Meirlaen - Staf Van Den Broecke - Seike Minjauw - Koen Minjauw -Geert De Backer en Louis Gilbert. Foto: LEZ

Zulte - ‘Compromis’ is een blijspel van Rik Verstraeten en is de nieuwe productie van zultsevriendenkring.be. Het stuk werd her- en bewerkt door regisseur Koen Minjauw, die sinds jaar en dag aan Teaterpunt Zulte verbonden is. Het hele gebeuren was zowel voor Koen als voor de groep een volledig nieuwe uitdaging. Koen regisseerde nog nooit een groep die tot heden enkel kolder en komedie opvoerde. En de groep wordt voor het eerst ondergedompeld in een ‘professioneler’ bad, wat nà tien jaar regie door huisregisseuse Arlette Dujardin een ferme ommezwaai betekent. De productieleiding is in handen van Louis Gilbert. Hoe het is afgelopen kan je gaan zien in de Gaston Martenszaal in Zulte.

Een compromis

Trouwen is een werk-woord! En getrouwd blijven misschien nog meer. Op de woeste golven van het huwelijk moet er som noeste arbeid  geleverd worden, wil men niet overstag gaan. Dat moeten Henk en Tiny tot hun grote ergernis aan de lijve ondervinden. Het huwelijk is beslist een moeilijk ding, net zoals de communicatie: men spreekt tegen elkaar maar men zegt eigenlijk weinig en men hoort elkaar, maar luistert men wel echt? Misschien moeten we vrienden ter hulp vragen die ons met goede raad kunnen bijstaan? Of toch maar niet want hun briljante ideeën zorgen ervoor dat het van kwaad naar erger gaat.

Om ervoor te zorgen dat het huwelijksbootje niet strandt, gaat men dan maar op zoek naar een compromis. En daarvoor moet men soms zaken overboord gooien, ook dé compromis!

Koen Minjauw

Koen Minjauw (°1965) sloot zich in 1987 als speler aan bij Teaterpunt Zulte. Na zijn debuut in ‘Een vlo in het oor’ van Feydeau liet het toneel hem niet meer los en volgden er nog vele producties bij Teaterpunt. In 1997 ontving hij het Roelandjuweel voor zijn rol als Rouge, de travestiet in ‘Gebroed onder de maan’ van Bourdet. In datzelfde jaar richtte hij het jeugdtoneel Encachado in Zulte op en zette hij zijn eerste stappen als regisseur met ‘Heksen’ van Roald Dahl. Dat bleek hem zo te bevallen dat hij zich meer en meer toelegde op regie: August, August, August; Don Quichote; De klokkenluider van de Nôtre-Dame; De bloemen, de vogels, de gruwel…Naderhand begon hij ook zelf theaterstukken te schrijven, vooral bij Encachado. Een hoogtepunt was de openluchtproductie ‘De drie musketiers’ die hij schreef en regisseerde en waarmee men in 2017 de cultuurprijs van Zulte won. Hij was ook jarenlang als regisseur verbonden aan inclusieve theatergezelschappen voor personen mét en zonder beperking in Gent.

‘Theater is steeds een rode draad in mijn leven geweest. In al die jaren ben ik altijd gedreven op zoek gegaan naar nieuwe uitdagingen: acteren, regisseren, theaterteksten schrijven, oprichten van het jeugdtoneel, inclusief theater maken, een openluchtspektakel  realiseren… Ook het regisseren bij Zultsevriendenkring.be hoort in dat rijtje thuis: een groep regisseren waarbij mijn stijl en visie op regie voor hen totaal nieuw is én in het dialect, iets wat ik nog nooit eerder gedaan heb. Ze stelden wel één voorwaarde: het moest om te lachen zijn. Dat heb ik met de glimlach aanvaard. Vanaf het begin ging ik er met veel goesting tegenaan en moet ik eerlijk toegeven dat ik het mij nog geen moment beklaagd heb. Het is een toffe vriendenbende die veel van theater houdt, zich ten volle openstelt voor mijn ideeën en aanwijzingen en die mijn talrijke tussenkomsten tijdens de repetities met veel geduld en begrip ondergaat. Het respect is wederzijds. En ook, het zijn spelers met meer potentieel dan je zou vermoeden. Ik ervaar het als een verrijking dat ik heb mogen deel uitmaken van zultsevriendenkring.be.'

Praktisch

Wanneer: vrijdagen 18 en 25 oktober, zaterdagen 19 en 26 oktober, telkens om 20 u en op zondag 20 oktober om 15 u.

Waar: Gaston Martenszaal, Staatsbaan 148, Zulte

Toegang: €9. Kaarten kunnen online besteld worden via www.zultsevriendenkring.be , waar je ook alle nuttige info vindt.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio