Thibau Nys draagt zege op aan overleden regisseur: “Hij was deel van onze familie geworden”

Thibau Nys draagt zege op aan overleden regisseur: “Hij was deel van onze familie geworden”

Foto: BELGA

Bij de junioren in Gieten stond er geen maat op Thibau Nys. De 16-jarige zoon van Sven reed in Gieten in de tweede ronde weg van zijn concurrenten en bouwde zijn voorsprong ronde na ronde uit. Meteen zijn vierde zege op rij dit seizoen. Het was een geëmotioneerde Nys die over de meet kwam: “Deze overwinning draag ik op aan Jan Vandermotte. Ik verlies een dierbaar iemand.”

Vandermotte was de regisseur van de tweedelige documentaire DNA Nys en volgde Sven in het afscheidsjaar van zijn carrière. Hij liep daarna al twee jaar in de voetsporen van zoon Thibau. “Hij was deel van onze familie geworden”, aldus Thibau. “Wekelijks kwam hij over de vloer, of hij belde eens. Het was niet alleen een zeer goede regisseur, maar ook een geweldig mens, met een grote liefde voor de koers. De tv-wereld en wielerwereld gaan hem hard missen. Mijn zegegebaar aan de finish was voor hem.”

Vandermotte werd 62 en leed aan een slepende ziekte. Toch overleed hij enigszins onverwacht, want hij wou volgende weekend met de crew nog meereizen naar het Zwitserse Bern, waar de derde Wereldbekermanche wordt gereden. Zijn productiehuis Watertower gaat wel verder met DNA Nys en blijft ook Philippe Gilbert volgen voor de documentaire Strive for five.

Thibau Nys kon het overlijden tijdens de race vrij makkelijk van zich af zetten. “Je denkt er natuurlijk aan, maar ik kon mij goed focussen. Ik ben wel verrast dat het zo vlot ging. Op een bepaald deel van het parcours kon ik sneller rijden dan de rest en zo kon ik wegrijden. Het is toch een belangrijkste zege in de Superprestige.”

“Ik besef nu wel dat ik als tweedejaarsjunior nu zelf de koers moet maken. Ik wil zoveel mogelijk winnen en hoop ook een trui te pakken. Een Belgische, Europese of wereldkampioenentrui. Alle drie mag ook natuurlijk, maar ik wil vooral bewijzen dat ik volgend jaar met succes de overstap naar de beloften kan maken.”

Overigens ook aanwezig in Gieten: vriendin Melanie Van Gestel. Het koppeltje ging deze zomer even uit elkaar maar het duo verzoende zich eind augustus.

Sven Nys: “We gaan je missen makker”

Ook Sven Nys nam op Twitter afscheid van Jan Vandermotte: “Met heel veel verdriet moet ik melden dat mijn goeie vriend en regisseur van DNA Nys is overleden na een slepende ziekte”, klinkt het. “Veel te vroeg en veel te snel. Heel veel sterkte aan de ganse familie en vrienden van Jan! We gaan je missen makker.”

.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.