Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Lieve Blancquaert in Japan, waar meer dan de helft van de jongeren single is. VRT 

Na de geboorte, het huwelijk en de dood: nu de seks voor Lieve Blancquaert

Lieve Blancquaert (56) is begonnen met de opnames voor een nieuwe televisiereeks voor Eén: Let’s talk about sex. Na het succes van Birth day, Wedding day en Last days reist de fotografe en tv-maakster deze keer de wereld rond op zoek naar verhalen over liefde, relaties en seks. Ze heeft afgelopen week de eerste beelden gedraaid in Tokio.

“Ons leven is doordrenkt van seksualiteit, van jongs af aan tot op een gezegende leeftijd”, vertelt Blancquaert. “En toch is het onderwerp nog zo vaak taboe. Het houdt iedereen bezig, overal ter wereld. Maar het wordt altijd anders ingevuld, afhankelijk van de cultuur waarin we leven. Dat boeit me mateloos. Ik wil begrijpen wat er allemaal speelt tussen partners, hoe en waarom koppels worden gevormd, hoe relaties zich ontplooien, hoe mannen en vrouwen zich tot elkaar verhouden, wat geliefden aantrekt of afstoot, wat liefde en seks betekenen in een relatie.”

Blancquaert wilt tonen hoe de wereld seksualiteit beleeft. Zo is in Japan meer dan de helft van de jongeren single. In Nederland wint polyamorie aan populariteit, in Nigeria is geld belangrijker dan liefde en in boeddhistisch Thailand wordt een derde geslacht vanzelfsprekend gevonden. Wanneer Let’s talk about sex op Eén wordt uitgezonden, is nog niet bekend.(dhs)