Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Dankzij de ‘toverbril’ van VR Base en het zadel van haar papa leek het voor Helena alsof ze vloog op een eenhoorn. Svds

VR Base bezorgt leukemiepatiëntje de dag van haar leven

Helena (4) vliegt op eenhoorn: “Mijn grootste wens komt uit”

Mechelen/Nijlen

-

De grote wens van Helena Hessels uit Nijlen werd dit weekend werkelijkheid dankzij Make a Wish en VR Base in Mechelen. Het 4-jarige leukemiepatiëntje droomde ervan om eens op een eenhoorn te vliegen. Samen met haar broers en zussen kon ze ook door een wei met de sprookjesdieren wandelen.

Helena Hessels (4) uit Nijlen kreeg vorig jaar in november te horen dat ze leukemie heeft. Intussen gaat het al wat beter met haar, maar gedurende een lange periode moest ze haast dagelijks naar het ziekenhuis voor haar behandeling. In die periode kwamen haar ouders in contact met Make a Wish, een organisatie die de wensen van zieke kinderen laat uitkomen. Hoewel ze van Make a Wish een hele doos kreeg om te vullen met wensen, stuurde Helena er toch maar eentje in: vliegen op een eenhoorn.

Om die droom werkelijkheid te laten worden nam de organisatie contact op met VR Base in Mechelen. Daar kan je games spelen aan de hand van Virtual Reality. “We zaten wat met onze handen in het haar”, zegt Annie Emmerechts van Make a Wish. “Want eenhoorns bestaan natuurlijk niet echt, en Helena er ook nog eens op laten vliegen zou al helemaal niet makkelijk worden. Daarom stapte ik naar VR Base met de vraag of ze een virtuele wereld konden maken waarin Helena kon rondvliegen op zo’n eenhoorn.”

Prinses

Bij VR Base waren ze meteen enthousiast over het idee. “Dit soort organisaties ligt me om persoonlijke redenen sowieso na aan het hart”, zegt Arne Snackaert. “Samen met onze ontwerper zijn we meteen aan de slag gegaan en na enkele weken was het klaar. We creëerden een wei middenin een sprookjesbos met daarin in totaal drie eenhoorns. Wanneer Helena en haar broers en zussen hun VR-bril of toverbril opzetten, konden ze daarin rondlopen. Zelf werd ze getransformeerd tot prinses. Natuurlijk konden ze ook op een eenhoorn vliegen. Om die ervaring nog intenser te maken mochten we daarvoor het zadel van haar papa gebruiken. Dat maakte het levensechter.”

Helena wandelt in haar sprookjesbos.  Stijn Van de Sande

Helena was op voorhand best zenuwachtig, omdat ze niet wist wat haar concreet te wachten stond. “Het was een grote verrassing, maar wel heel leuk”, vertelt ze nadat ze al twee rondjes op de eenhoorn gevlogen heeft, en staat te popelen om nog eens op het zadel te klimmen. “Het rondlopen in de wei was ook wel tof, maar het vliegen op de eenhoorn was toch het leukst. Ik kon rondkijken en zag overal de eenhoorns, de wolken en de zon. Het was een heel mooie ervaring. Het was mijn grootste droom en die is nu uitgekomen.”

Een beeld van wat Helena ziet.  Stijn Van de Sande

Picknicken op de manege

Na het bezoek aan VR Base was het nog niet gedaan voor Helena. “We hebben ervoor gezorgd dat de familie opgehaald werd met een oude oldtimerbus. Dat is toch wat specialer en feestelijker dan een gewone auto”, vertelt Annie Emmerechts. “Nadat Helena op de eenhoorn heeft gevlogen, zijn we doorgereden naar een manege. Daar heeft iedereen samen gepicknickt, want dat doet ze ook heel graag. Ze kon er ook paardrijden en de dieren aaien.”

Het was de eerste keer dat VR Base meewerkte aan een wens van een ziek kind. “Maar we denken er al een tijdje aan om ook iets te doen voor kinderen met een beperking”, zeggen Arne Snackaert en Jone Van der Hallen. “Op dit moment bieden we enkel schietspellen aan, maar op termijn willen we graag ook meer inzetten op beleving en virtuele werelden die kindvriendelijker zijn. Zo kunnen we een veel breder doelpubliek aanspreken. De eenhoorns, het sprookjesbos en de prinsessen hebben we nu alvast klaar. Over de rest kunnen we beginnen te brainstormen”, zegt het duo nog.

Van op eenhoorns vliegen krijg je dorst.  Stijn Van de Sande

""

Het beste van Enkel voor abonnees