Gieten-winnaar Eli Iserbyt kijkt uit naar eerste clash met Mathieu van der Poel: “Hopelijk is hij straks nog niet top”

Gieten-winnaar Eli Iserbyt kijkt uit naar eerste clash met Mathieu van der Poel: “Hopelijk is hij straks nog niet top”

Foto: BELGA

Er staat in het veld voorlopig geen maat op Eli Iserbyt. Ja, Mathieu van der Poel geniet nog van zijn vakantie, maar hoe ‘Klein Duimpje’ dit seizoenbegin de veldrittroon opeist, is spraakmakend. “Ik blijf toch nederig, hoor. Mathieu blijft een fenomeen. Ik ben wel benieuwd om het tegen hem op te nemen op de Koppenberg. Wie weet is hij dan nog niet top.”

Wat een stap voorwaarts heeft Eli Iserbyt toch gezet. In zijn eerste echte seizoen tussen de profs – hij wordt volgende week 22 – rijdt hij als een kleine koning in de cross. Vier zeges al (de twee Wereldbekers in de VS, zaterdag Kruibeke en gisteren dus Gieten) en in die andere twee wedstrijden telkens tweede achter een ploegmaat van Sauzen Pauwels-Bingoal. “Waarom ik zo’n grote sprong voorwaarts heb gemaakt? Ik rij vooral bevrijd rond, ik ben van die druk bij de beloften af”, vertelt Iserbyt na zijn zege in Gieten. “Niks moet, alles mag. Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck zijn de kopmannen, ik kan wat in hun schaduw opereren. Zo voel ik mij het best.”

Het koppeke zit dus goed, maar als je vier keer wint, dan moeten die benen toch ook een pak sterker zijn geworden. “Ik heb een zeer goede wegcampagne achter de rug en samen met mijn trainer Rudi Van De Sompel heb ik echt toegewerkt naar deze periode. Ik moet er niet flauw over doen: je moet profiteren van het feit dat Mathieu er nog niet bij is. Het zou dom zijn die kansen niet te benutten. Zonder hem wordt er ook anders gekoerst. Er kan al eens een recuperatiemoment af. Bij Mathieu is het knallen van start tot finish en proberen volgen. Al denk ik toch dat, als hij terugkeert in het veld, hij nog niet echt top zal zijn.”

Wanneer de wereldkampioen zijn rentree maakt, is nog onduidelijk. De Nacht van Woerden (22 oktober) staat op het programma, maar zeker is dat niet. In principe rijdt hij wel op 1 november de Koppenbergcross omdat de DVV Verzekeringen Trofee het enige regelmatigheidscriterium is waar hij op mikt. “Dat is niet zijn favoriete cross, wie weet kan ik hem volgen”, grijnst Iserbyt, die zaterdag wel Boom schrapt, de tweede manche van de Superprestige. “Ik zet alles op de Wereldbekermanche in Bern de dag nadien.”

Het werd in Gieten trouwens een leuke, spannende cross. “Ik begrijp de kritiek niet”, zei Quinten Hermans, die tweede eindigde. “Alsof het geen echte wedstrijd is als Mathieu er niet is. Eli en co. reden echt wel hard de laatste weken. Het publiek moet even wennen, maar de crossen zijn wél interessant. Wie kijkt er nog als Mathieu al na de eerste bocht weg is?”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.