Burgemeester Brussel weerlegt kritiek politievakbond: “Een betoging wordt nooit beoordeeld op de inhoud”

Burgemeester Brussel weerlegt kritiek politievakbond: “Een betoging wordt nooit beoordeeld op de inhoud”

Philippe Close, burgemeester van Brussel. Foto: Kristof Vadino

Brussels burgemeester Philippe Close countert de kritiek van politievakbond VSOA en laat via zijn woordvoerster weten dat een betoging, ongeacht of die een mogelijk links of rechts karakter heeft, nooit beoordeeld wordt op inhoud, maar wel op risico. Er komt ook een verslag over het hardhandige optreden van de politie bij de ontruiming van het Koningsplein tijdens de actie van burgerlijke ongehoorzaamheid van ‘Extinction rebellion’.

VSOA-vakbondsman Patrick Roijens verklaarde maandagochtend op Radio 1 dat de politie op het terrein ervaart dat het Brusselse stadsbestuur strenger is voor rechtse dan voor linkse betogingen. De vakbond dringt daarom aan op een overleg met het stadsbestuur. Al zal de Brusselse burgemeester eerst het verslag over het optreden van de politie afwachten.

“Een betoging wordt nooit beoordeeld op de inhoud. De burgemeester is daarin altijd neutraal. Hij beoordeelt op basis het risico voor de burgers, de stad of de politie”, verzekert woordvoerster Maïté Van Rampelbergh.

“Zaterdag werd er betoogd in de neutrale zone, waar ze normaal niet mogen komen. Dat werd gedurende 6 uur getolereerd, maar ze zijn toen de tramsporen beginnen te blokkeren en hebben zo de stad gegijzeld. De politie heeft hen herhaaldelijk gevraagd om de tramsporen vrij te maken en dat weigerden ze te doen. Toen heeft burgemeester Close beslist dat iedereen van het plein ontruimd moest worden en is de politie tussenbeide gekomen”, aldus Van Rampelbergh.

De Brusselse burgervader zal ook overleggen met leden van ‘Extinction rebellion’ over het verloop van mogelijke toekomstige acties.

Corrigeer

MEER NIEUWS