Minder leegstaande winkels in Melle, na enkele moeilijkere jaren

Minder leegstaande winkels in Melle, na enkele moeilijkere jaren

Foto: Google Maps

Melle -

Het aantal leegstaande winkelpanden is op tien jaar tijd toegenomen in Melle. Maar na een piek in 2017/2018 is de leegstand in de gemeente vorig jaar opnieuw gedaald. Dat tonen officiële cijfers. Er staan nauwelijks vier meer handelspanden leeg dan tien jaar geleden.

De leegstand van handelspanden in Melle is de voorbije tien jaar gevoelig toegenomen, maar het voorbije jaar is een opvallende verbetering te zien in de cijfers. Dat tonen de nieuwste data van handelsbank Locatus, die te raadplegen zijn in een databank van de Vlaamse provincies. Locatus is een firma die gespecialiseerd is in het in kaart brengen van handelspanden.

Voor Melle tonen de data dat 8,1 procent van de handelspanden in de gemeente begin dit jaar leegstond. Netto gaat het om 14 van de 173 beschikbare handelspanden op het grondgebied van de gemeente. Tien jaar geleden stonden er slechts 5 panden leeg in Melle. Maar na een piek in 2017 en 2018 met twintig leegstaande panden is de situatie opnieuw verbeterd dit jaar.

Opvallend: terwijl in veel Vlaamse gemeenten het aantal gevulde winkelpanden gevoelig afneemt, blijft die daling in Melle beperkt. Zo telde Locatus begin dit jaar 159 gevulde winkelpanden in Melle, nauwelijks vier minder dan in 2009.

De leegstand in Melle is dan wel hoger dan tien jaar geleden, maar de gemeente blijft net onder het Oost-Vlaamse gemiddelde. Zo stonden begin dit jaar in een gemiddelde Oost-Vlaamse gemeente 9,2 procent van de handelspanden leeg, in Merelbeke 8,1 procent. Met 14,73 handelspanden per inwoner heeft Melle wel minder winkels dan een gemiddelde Vlaamse gemeente, die er 18,54 heeft.

Het aantal winkelpanden is overal in Vlaanderen en Brussel al tien jaar aan het dalen, tonen de cijfers. Zakenkrant De Tijd rekende afgelopen weekend uit dat vijftien procent van de winkels zijn verdwenen uit de gemeenten en steden. Experts wijzen naar de opkomst van online winkelen en veranderende consumentenpatronen.

Minder leegstaande winkels in Melle, na enkele moeilijkere jaren
Foto: provincies.incijfers.be
Minder leegstaande winkels in Melle, na enkele moeilijkere jaren
Foto: provincies.incijfers.be
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio