Aangeboden door Brugge Kaas

Zo stel je jouw ideale kaasplank samen

© Brugge Kaas

Een goede kaasplank samenstellen is een echte kunst. Je moet de juiste kazen combineren, lekker brood kiezen, de juiste boter selecteren en zorgen voor genoeg afwisseling met fruit en noten. Met de volgende tips worden al je kaasplankjes vanaf nu culinaire hoogstandjes.

Hoeveel kaas per persoonWeet je niet hoeveel kaas te voorzien? Is je kaasplank een hoofdgerecht, dan reken je best zo’n 250 gram kaas per persoon. Wil je een kaasplankje aanbieden als dessert, dan is 100 gram per persoon ruim voldoende.

Welke kaas“Breng genoeg variatie in de texturen van je kazen,” vertelt kaasmeester Ann Keymeulen van L’art du Fromage. “Zo combineer je best hardere kazen als Brugge Oud en Brugge Prestige met een romige kaas zoals Brugge Dentelle. In dat rijtje past ook de Brugge Blomme, want de textuur van die kaas ligt daar net tussenin.”

Wil je jouw gasten imponeren? Ga dan nog een stap verder en verras hen met kruidige kazen. Brugge Apero Mosterd/Fenegriek is een zachte en romige kaas met nootachtige toetsen die de eetlust opwekt. Daardoor is hij ideaal is om een kaasproeverij mee te starten!

Lijkt de zomer alweer voorbij, maar breng je graag dat vakantiegevoel even terug in je gerecht? Dan is Brugge Apero Rode Kruiden een mooie toevoeging aan je kaasplankje. De smaken van de zachte en romige kaas met pittige roden kruiden brengen een zuiderse toets aan je kaasplank.

Welk brood?Je keuze van brood is even belangrijk als die van de juiste kaas. Rozijnenbrood zie je vaak op een kaasplankje, en dat is niet zonder reden. “Rozijnenbrood is een pak zoeter, en dat vlakt het zwaardere aspect van de kazen een beetje af,” legt Ann Keymeulen uit. “Zuurdesembrood is ook altijd een goede keuze bij een kaasplankje, omdat de zurige smaken en de zwaardere structuur de kazen erg goed aanvullen – en omgekeerd.”

Verfrissende extra’sKaas verzadigt je smaakpalet snel en dat is, als je meerdere kazen na elkaar wil proeven, niet aangewezen. Maar daar is gelukkig een makkelijke oplossing voor. In wedstrijden waar kaas geproefd wordt, gebruiken juryleden bijvoorbeeld stukjes groene appel om hun smaakpalet telkens opnieuw te reinigen.

Groene appel is hiervoor dus ideaal, maar daarom niet altijd even praktisch. De vrucht wordt namelijk snel bruin en dat oogt natuurlijk minder mooi op je kaasplankje. Kaasmeester Ann Keymeulen heeft gelukkig een goede tip: “Druiven zijn een prima alternatief. Een druif bevat veel sap en is een stuk zoeter, wat je smaakpalet verfrist voor je een volgende kaas proeft.”

Ook de rode vruchten die je vaak op een kaasplankje aantreft, hebben een specifieke functie. “Zure vruchten zoals bijvoorbeeld aalbessen maken je spijsvertering actief. Dat is erg belangrijk omdat kaas de maag snel vult,” vertelt Ann Keymeulen. “In de winter verkies ik dan weer gedroogd fruit, omdat ik het liefst werk met seizoensproducten.”

Noten verdienen eveneens een plekje op je kaasplankje. In veel kazen komen ook notige toetsen voor. Je wisselt daarbovenop nogmaals af met verschillende interessante texturen.

BoterKies voor een boter van hoge kwaliteit, liefst eentje met een volle en romige smaak. Ga bij het kiezen van je boter telkens op zoek naar een boter die licht gezouten is. Zout zal de smaken in je kaas liften en je gerecht hierdoor net wat meer punch geven.

Wil je je gasten verrassen met dé perfecte kaasplank? Ontdek hier meer tips en recepten »