Zwitserse gletsjers in vijf jaar tijd met tien procent gekrompen

Zwitserse gletsjers in vijf jaar tijd met tien procent gekrompen

Foto: AFP

De belangrijkste gletsjers in Zwitserland hebben de afgelopen vijf jaar een tiende van hun massa verloren. Dat meldt de Zwitserse academie voor natuurwetenschappen dinsdag. De voorbije honderd jaar zijn de gletsjers in het Alpenland nooit zo snel weggesmolten.

De onderzoekers stellen dat onder meer de hittegolven van de voorbije zomer hebben bijgedragen tot het sneller wegsmelten van de twintig onderzochte gletsjers. “Tijdens de twee intense hittegolven eind juni en eind juli, is op de Zwitserse gletsjers in nauwelijks veertien dagen tijd een sneeuw- en ijsmassa gesmolten die overeenstemt met de jaarlijkse nationale drinkwaterconsumptie”, zo zeggen de wetenschappers.

In twaalf maanden tijd is ongeveer twee procent van de totale ijsmassa op de Zwitserse gletsjers gesmolten. Over een periode van vijf jaar bedraagt het verlies zelfs meer dan tien procent. Vooral in het oosten van het land smelten de gletsjers sneller. Daar is de ijslaag in een jaar tijd één tot twee meter minder dik geworden.

Sinds het begin van de twintigste eeuw zijn in Zwitserland al meer dan 500 kleinere, meestal naamloze, gletsjers verdwenen.

Corrigeer

MEER NIEUWS