Col de la Loze is onbekende blikvanger in Tour de France 2020: “Alsof je drie à vier keer de Muur van Hoei oprijdt”

Col de la Loze is onbekende blikvanger in Tour de France 2020: “Alsof je drie à vier keer de Muur van Hoei oprijdt”

De onbekende Col de la Loze wordt de grote vedette van de Tour de France 2020. Pas in juni werd de weg geasfalteerd tot op 2304 meter hoogte, waardoor het de hoogste aankomst wordt in deze editie. Het is een heel onregelmatige col, met nooit meer dan 300 meter hetzelfde stijgingspercentage.

LEES OOK. Dit is het rittenschema van de Tour de France 2020: “Geen Tour voor rouleurs, maar voor klimmers”

De koninginnenrit van de Tour de France 2020 is de 17e rit op woensdag 15 juli: van Grenoble naar Méribel, over 168 km. De aankomst ligt niet in het skioord zelf, het peloton trekt nog 7 km verder.

Voor Tourbaas Christian Prudhomme is de Col de la Loze, met 2.304 meter het dak van de 107e Tour de France, “het prototype van de col van de 21e eeuw”:

“Het is een opeenvolging van steile stukken, de ene nog brutaler dan de andere. De echte klimmers zullen hiervan smullen”, vertelde hij dinsdag bij de voorstelling van de Tour de France.

Een geschenk is het niet, die Col de La Loze, ontdekt in de Ronde van de Toekomst. Tourbaas Prudhomme ging op uitnodiging van de organisator kijken naar deze col. “Ongelooflijk, ik ben er zelf van geschrokken. Je komt aan in het ski-oord Méribel en daarna moet je nog zeven kilometer verder. Het is geen route voor wagens, neen, echt een route die specifiek voor de fietsers en mountainbikers is ontworpen. Pas onlangs ook verhard met asfalt, want voordien gingen enkel de voertuigen ontworpen voor de ski-piste over deze weg. Het is ontzettend steil, 21,5 kilometer lang, aan 7,8 procent, maar vooral de laatste 4,5 kilometer zijn ontzettend steil, met stukken boven de 20 procent. Beeld je in, het is drie of vier keer de Muur van Hoei.”

De cijfers: kilometer 17 is 11,2 % gemiddeld, kilometer 18 is 11 %, kilometer 19 9,5 %, kilometer 20 9,3 % en de laatste 500 meter 9,7 %. “Maar dat zegt niets”, zegt parcoursbouwers Thierry Gouvenou. “Soms gaat het ruim boven de 20 procent voor zo’n 200 à 300 meter, daarna even 4 of 5 procent, om dan weer de hoogte in te gaan. Het wordt afzien, maar echt zwaar afzien. Moest ik jou zijn, ik deed het met een elektrische fiets (lacht).”

Col de la Loze is onbekende blikvanger in Tour de France 2020: “Alsof je drie à vier keer de Muur van Hoei oprijdt”
Foto: letour

Afstand: 21,5 km

Hoogte: 2.304 meter

Hoogteverschil: 1.715 meter

Gemiddeld stijgingspercentage: 7,8%

Maximum stijgingspercentage: 20 %

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.