Youth for Change and Action: YOUCA Action Day

Gemeente Zulte stelt op YOUCA Action Day vier leerlingen te werk

Gemeente Zulte stelt op YOUCA Action Day vier leerlingen te werk

Achter burgemeester Simon Lagrenge, van links naar rechts, Lies Lauwers, Kristien Van Thuyne en Bente Naessens. Foto: Eddy Lefevre

Zulte - Vandaag 17 oktober is het YOUCA Action Day, wat vroeger Zuiddag werd genaamd. Voor de dertiende keer engageren meer dan 15.000 Vlaamse en Brusselse jongeren tussen 15 en 20 jaar zich om één dag aan de slag te gaan bij een bedrijf, een organisatie, een overheid of een particulier. Het loon dat ze op die schooldag verdienen gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd.Henri Porteman en Seppe Mestdagh werken een dagje in de Zultse bibliotheek. Bente Naessens gaat Kristien Van Thuyne op het secretariaat van de gemeenteschool een handje toesteken en Lies Lauwers assisteert een dagje burgemeester Simon Lagrange.

Youth for Change and Action

Deze activiteit kadert in YOUCA Action Day 2019 - Youth for Change and Action. Op donderdag 17 oktober 2019 gaan meer dan 17.000 jongeren in Vlaanderen en Brussel één dagje werken. Het is voor hen een ideale kans om competenties te versterken, een eerste werkervaring op te doen en hun steentje bij te dragen tot projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd.

“YOUCA, YOUth for Change and Action” is een organisatie voor en door jongeren. Ze wil hen stimuleren om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Elk jaar in oktober organiseert ze de “YOUCA Action Day”. Dit jaar heeft deze plaats op donderdag 17 oktober. Op die dag engageren meer dan 15.000 jongeren, van het vierde tot het zevende middelbaar, zich om één dag aan het werk te gaan op een schooldag. Op die manier kunnen zij van het werkleven proeven. Hun loon, 55 euro, schenken ze aan projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd. Dit jaar steunen ze, samen met Trias ngo, een jongerenproject in Guinee, waar het ondernemerschap bij jongeren gestimuleerd wordt. Deze jongeren in Guinee worden verenigd in sterke netwerken, hun deelname bij plattelandsorganisaties wordt verhoogd en er wordt ingezet om hun toegang tot microfinanciering te vergemakkelijken. Maar ook in België worden enkele jongerenprojecten gesteund.

Zulte

De bibliotheek kan rekenen op de medewerking van Henri Porteman en Seppe Mestdagh. Zij begeleiden die dag geïnteresseerde senioren bij het gebruik van enkele nieuwe media. De begeleiding is individueel en gratis en duurt ongeveer 45 minuten. Het aanbod van Henri en Seppe bestaat in Facebook, Messenger, Whatsapp en Snapchat. Ben je geïnteresseerd, maak dan een afspraak in de bibliotheek. Geef aan waar je interesse naar uitgaat en of je kiest voor de voor- of namiddag. De bibliotheek kent je het uur toe waarop je verwacht wordt. Breng bij voorkeur je eigen laptop en/of smartphone mee. Maak een afspraak via tel. 09 243 14 87 of bibliotheek@zulte.be.

Kristien Van Thuyne kan op het secretariaat van de gemeenteschool rekenen op de hulp van Bente Naessens en burgemeester Simon Lagrange krijgt er voor één dag een secretaresse bij in de persoon van Lies Lauwers. Beide leerlingen zitten in het vierde jaar middelbaar in campus Sint-Hendrik in Deinze.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio