Verdachten terreurproces planden aanslagen in Brussel

ISIS-militant werkte als tolk in asielcentrum en gaf rijles: “Ik ga de Belgen levend begraven in de woestijn”

ISIS-militant werkte als tolk in asielcentrum en gaf rijles: “Ik ga de Belgen levend begraven in de woestijn”
Brussel / Lubbeek / Tienen -

Voor de correctionele rechtbank van Leuven staan dinsdag vier verdachten terecht voor het voorbereiden van terroristische aanslagen in ons land. De drie mannen en een vrouw, allen moslims, worden beschouwd als actieve militanten van terreurorganisatie ISIS. Doelwitten waren het ministerie van Onderwijs, het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en een politiecommissariaat.

Ahmed A.S. (31), Ayham A.S. (42), Halil K. (28) en Zeliha C. (34) voerden in 2017 vanuit hun woonplaatsen Leuven, Tienen en Schaarbeek voorbereidingen uit voor het plegen van aanslagen in België. Ze waren lid van ISIS en werkten nauw namen met de leiding van de terreurgroep.

Het viertal plande aanvallen op het ministerie van Onderwijs in Brussel, het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) in Brussel en een politiecommissariaat op een nog te kiezen locatie. “Gemakkelijk toegankelijke plaatsen”, noemden ze het.

Ahmed en Ayham A.S. zijn broers en afkomstig uit Irak. Halil K. en Zeliha C. vormen een echtpaar met roots in Turkije. Zelf zijn de vier beklaagden niet naar Syrië of Irak getrokken om deel te nemen aan de gewapende strijd. Maar ze oefenden wel een hele reeks illegale activiteiten uit om clandestiene acties in ons land mogelijk te maken, zoals de aankoop van wapens en chemische substanties.

Tolk in asielcentrum

Ayham A.S. werkte als tolk in het asielcentrum van Lubbeek. Aan zijn ouders liet hij aan de telefoon weten dat hij “de Belgen levend zou begraven in de woestijn”. In zijn woonplaats Tienen geniet hij veel aanzien binnen de moslimgemeenschap. De uit Basra in Irak afkomstige man geeft er rijlessen en begeleidt kansarme moslims naar het OCMW. Maar in zijn voertuig voerde hij wel onderhandelingen over de goedkoopste prijs voor kalashnikovs. En hij plande een aanval met salpeterzuur.

De speurders onderschepten een telefonisch gesprek dat Ayham A.S. op 6 september 2017 voerde met zijn ouders in Irak. “Ik wil de handen van de Belgen afhakken met een mes en hen levend begraven in de woestijn. Zelfs de Belgen die niets misdaan hebben”, zei hij.

Ayham A.S. gaf financiële steun aan ISIS. “In Tienen had hij veel aanhang”, stelde het openbaar ministerie. “Hij gebruikte zijn invloed om kwetsbare mensen te ronselen voor de zaak van ISIS.” In het inmiddels gesloten asielcentrum in Lubbeek bleven zijn illegale activiteiten onopgemerkt.

2.235 telegramchats met ISIS gevonden

Na maandenlange observaties werden op 11 oktober 2017 huiszoekingen uitgevoerd, meteen gevolgd door de aanhouding van de broers. Halil K. werd in 2018 opgepakt in Nederland. De arrestatie van Zeliha C. vond onlangs plaats op de luchthaven in Zaventem. Speurders van de antiterreurcel luisterden het gezelschap intensief af tot in de auto en hun woningen.

Bij een huiszoeking bij Ahmed A.S. vonden de speurders maar liefst 2.235 digitale telegramchats met het commando van terreurgroep ISIS. In een van de communicaties rechtvaardigde hij het doden van ongelovige vrouwen en kinderen.

Ahmed A.S. werd door het openbaar ministerie omschreven als “een trouwe militant” van ISIS. Hij verheerlijkte de terreurgroep en legde een uitgebreid archief aan met foto’s en video’s van aanslagen. Hij volgde online een cursus over voorbereidingen van een zelfmoordaanslag en verspreidde extremistisch propagandamateriaal voor een gewapende strijd.

In zijn appartement slaagde Ahmed A.S. erin om zijn smartphone te blokkeren voor de aanstormende speurders. Hij weigerde tijdens de hele duur van het onderzoek om zijn toegangscode kenbaar te maken. Dat heeft het speurwerk gevoelig vertraagd. De smartphone werd uitbesteed aan een gespecialiseerde firma in het buitenland. Traceringen kosten veel tijd en tot vandaag is er geen resultaat.

Voor de verspreiding van de ideologie van ISIS maakte Ahmed A.S. gebruik van diverse pseudoniemen. Een op 5 april 2017 gepubliceerd magazine van ISIS heeft hij daags nadien al persoonlijk ontvangen. De in Bagdad geboren man was lid van gesloten groepen en had toegang tot de mediavleugel en het persagentschap van ISIS. Met zijn broer voerde hij uitvoerige gesprekken over wapenleveringen.

Corrigeer

MEER NIEUWS