VRT over talrijke seksprogramma’s: “Dat behoort tot de leefwereld van de mensen”

VRT over talrijke seksprogramma’s: “Dat behoort tot de leefwereld van de mensen”

Foto: VRT

Van ‘De dokter Bea show’ voor de kleinsten tot het pittige ‘Flowjob’: aan programma’s over seksualiteit momenteel geen gebrek op de VRT. “We moeten daar niet flauw over doen, seks maakt deel uit van de leefwereld van de mensen.”

De openbare omroep doet tegenwoordig een aardige duit in het zakje om seksualiteit bespreekbaar te maken. In de brede zin van het woord – met ook aandacht voor liefde en relaties – en gericht op verschillende doelgroepen.

Seksuologe Lotte Vanwezemael van MNM heeft sinds kort samen met dj Dorianne Aussems een eigen programma op de radiozender, Hot n cold. Eva Van Der Gucht mag in De dokter Bea show het jongste publiek op een vaak speelse manier onderrichten over onder meer soa’s en ‘de eerste keer’, en Flo Windey maakte voor Studio Brussel de videoreeks Flowjob, waarin ze met (semi-)bekende Vlamingen openhartig babbelt over seks. Fotografe en tv-maakster Lieve Blancquaert neemt voor Eén momenteel de docureeks Let’s talk about sex op. Ze reisde eerder de wereld rond voor Birth day, Wedding day en Last days en wil nu tonen hoe andere culturen seksualiteit beleven.

Seks verkoopt, uiteraard. Maar bij de VRT willen ze niet hebben gezegd dat het maken van programma’s rond seksualiteit een richtlijn is die van bovenaf werd opgelegd. “Er wordt alleen gevraagd om programma’s te bedenken over alles wat met het leven van de mensen te maken heeft. En we moeten daar niet flauw over doen, seks maakt daar deel van uit.”

Corrigeer