baanwielrennen ek in apeldoorn (16-20 oktober)

Belgen op zoek naar ticket voor Olympische Spelen op EK baanwielrennen

Belgen op zoek naar ticket voor Olympische Spelen op EK baanwielrennen

Jolien D’hoore Foto: Marc Van Hecke

Cruciale dagen voor de Belgische baanwielrenners. In het Nederlandse Apeldoorn wordt tot zondag het EK gereden. Een kampioenschap waarop de Belgen sowieso een en ander te verdedigen hebben. Vorig jaar keerde de delegatie nog met vier medailles terug van het EK in Glasgow. De Ketele won met Robbe Ghys goud in de ploegkoers en was individueel goed voor zilver in de puntenkoers. Degrendele pakte zilver in de keirin, D’Hoore haalde brons in de scratch. Maar op dit EK staat er nog meer op het spel. De volgende maanden moeten de baanwielrenners hun olympisch ticket veiligstellen. Het EK is daarvoor nog niet doorslaggevend, maar net als op de komende Wereldbekers en het WK in februari in Berlijn zijn er wel belangrijke punten te verdienen om aanspraak te kunnen maken op dat ticket.

Op die Spelen hopen de Belgen er in zeven disciplines bij te zijn: de ploegenachtervolging, de ploegkoers en het omnium, telkens bij de mannen en de vrouwen. Plus de keirin met Nicky Degrendele bij de vrouwen. Vooral voor de ploegenachtervolging en de keirin is het EK van groot belang. Een wanprestatie dreigt Belgische deelname aan de Spelen in acuut gevaar te brengen. Een voordeel: België kan uitpakken met zijn quasi sterkste bezetting. Zo maken onder anderen De Ketele, Ghys, de herstelde Jolien D’hoore (foto) en Kope­cky hun opwachting.

Bondscoach Peter Pieters is alvast voorzichtig ambi­tieus: “In de ploegkoers en de keirin zie ik wel poten­tieel voor een medaille en in de ploegenachter­volging moet top acht of top zes kunnen”, klinkt het. “Bij Jolien is het nog wat afwachten na haar elleboogbreuk (half juli, nvdr.). Hoe dan ook zal de concurrentie te duchten zijn, want alle landen zijn hier op volle sterkte.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.