Tom Meeuws buiten vervolging gesteld in onderzoek naar gesjoemel bij De Lijn

Tom Meeuws buiten vervolging gesteld in onderzoek naar gesjoemel bij De Lijn

Tom Meeuws. Foto: Kris Van Exel

Antwerpen -

De raadkamer in Antwerpen heeft woensdag beslist om de Antwerpse schepen Tom Meeuws buiten vervolging te stellen. De Lijn had vorig jaar klacht ingediend tegen de SP.A-politicus omdat hij, toen hij nog regionaal directeur was bij de vervoersmaatschappij, gesjoemeld zou hebben met het toewijzen van overheidsopdrachten.

Het Antwerpse parket opende in februari 2018 na een aangifte van De Lijn een onderzoek naar “feiten van verstoring van het openbaar opbod” door Meeuws in de periode 2014-2015. “De klacht handelde in het bijzonder over het opzettelijk en onrechtmatig bevoordelen van enkele Antwerpse ondernemingen in het kader van overheidsopdrachten die aangegaan werden door Tom Meeuws”, zegt het parket in een persbericht.

Het ging om inbreuken tegen de wet op de overheidsopdrachten, misbruik van vertrouwen en schriftvervalsing: bij de organisatie van de feestelijkheden naar aanleiding van de opening van een nieuwe metrolijn in Borgerhout (budget: zowat 550.000 euro zonder btw) zou Meeuws te creatief met de financiën zijn omgesprongen. Zo zou hij facturen hebben opgesplitst, en de organisatie onderhands hebben toegekend aan cultuurhuis De Roma in Borgerhout.

“Geen aanwijzingen van strafbare feiten”

Maar na een onderzoek van bijna twee jaar door de Centrale Dienst voor Corruptiebestrijding stelt het Antwerpse parket Tom Meeuws vandaag buiten vervolging. “Men heeft een zeer uitvoerig en grondig onderzoek gevoerd naar hoe enkele samenwerkingscontracten tot stand waren gekomen. Daarbij werden onder meer huiszoekingen uitgevoerd en werden betrokkenen meermaals verhoord”, zegt het parket. “Het Openbaar Ministerie stelt vast dat er geen aanwijzingen zijn dat Meeuws strafbare feiten pleegde ten voordele van zichzelf of anderen.” De raadkamer besliste daarom vandaag om Meeuws buiten vervolging te stellen.

“Ik heb altijd het volste vertrouwen gehad in justitie en ik ben tevreden dat de speurders deze zaak zo grondig en ernstig hebben onderzocht”, reageert Meeuws opgelucht. “Het blijft weliswaar knagen, want het is niet fijn om in verdenking te worden gesteld. Zelf sla ik deze bladzijde nu om, ook voor mijn gezin was dit geen makkelijke periode.”

Politieke gevolgen

De zaak deed destijds behoorlijk wat stof opwaaien, te meer omdat het nieuws over het gerechtelijk onderzoek uitlekte op het moment dat bekendraakte dat Jinnih Beels en niet Tom Meeuws de lijst voor de partij zou trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Groen blies door de heisa de ‘Samen’-samenwerking met SP.A op, de twee partijen gingen afzonderlijk naar de verkiezingen. De indruk ontstond dat de zaak uitgerekend vanwege politieke motieven werd opgerakeld.

Corrigeer

NIEUWS