Pharrell Williams: “Ik schaam me voor Blurred Lines”

Pharrell Williams: “Ik schaam me voor Blurred Lines”

Foto: AFP

Pharrell Williams schaamt zich voor zijn wereldhit Blurred Lines. “Mannen gebruiken dezelfde taal om misbruik te maken van vrouwen”, zegt hij in een openhartig interview met GQ. “Ik zou sommige van mijn oude liedjes vandaag nooit meer schrijven of zingen.”

Toen Blurred Lines in 2013 uitkwam, stond het binnen de twee dagen op nummer 1 in 65 landen. Maar al bijna even snel kwam snoeiharde kritiek. En niet alleen omdat de video zo weinig aan de verbeelding overliet dat YouTube hem weghaalde. Wel omdat heel wat van de zinnetjes uit het lied akelig bekend in de oren klonken bij verkrachte en aangerande vrouwen.

I know you want it en The way you grab me, must want to get nasty. “Het lied gaat over hoe een meisje zin heeft in wilde seks maar dat niet luidop zegt. Zo poneert het lied het eeuwenoude probleem dat mannen denken dat nee hetzelfde betekent als ja”, schreef Tricia Romano van The Daily Beast.

De kritiek zwol snel aan. Verschillende clubs schrapten het lied van hun playlists. En nu, zes jaar later, ziet ook Pharrell Williams in waarom. “Wat is daar nu verkrachterig aan, vroeg ik me af”, zegt hij in een interview met mannenblad GQ. “Maar toen realiseerde ik me dat mannen diezelfde taal gebruiken als ze vrouwen misbruiken. En dat ik me niet zo gedraag, verandert daar niks aan. Dat de meerderheid van de vrouwen zich er niet zo bij voelen, maakt ook niet uit. Ik had er niet bij stilgestaan dat mijn liedjes bijdroegen aan de chauvinistische cultuur in ons land.”

En dus is het weinig waarschijnlijk dat je Blurred Lines nog zal horen tijdens concerten. “Sommige van mijn oude liedjes zou ik vandaag nooit meer schrijven of zingen. Ik schaam me voor die dingen. Het heeft me veel tijd gekost om dat te beseffen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS