Bekerwinnaar Antwerp Giants opent Champions League in Burgos

Bekerwinnaar Antwerp Giants opent Champions League in Burgos

Hans Vanwijn (24) in actie voor de Giants. Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Vice-kampioen en bekerwinnaar Antwerp Giants opent vanavond (20u30, live op Eleven Sports) en voor het tweede seizoen op een rij de Champions League. Eerste opponent is het Spaanse Burgos. “Een stek in de top 4 van deze zware poule is niet evident,” zegt de 24-jarige en 2m08 grote Hans Vanwijn.

“Er wacht ons een heksenketel van 9.000 toeschouwers. Ook een team dat geïnvesteerd heeft om stevig voor de dag te komen in de Champions League. Onder meer ex-NBA-speler Earl Clark zit in de selectie. Burgos begon ook sterk aan de Spaanse ACB met een 4 op 4.en staat met Real Madrid aan de leiding. Zondag wonnen ze nog van het Murcia met collega Lions Manu Lecomte en Kevin Tumba,” weet Hans Vanwijn. “Vorig jaar was inderdaad een sprookje voor ons met als kers op de taart de kwalificatie voor de Final Four die we dan nog in het Sportpaleis konden afwerken. We hebben nu veel nieuwe en jonge spelers. Er is kwaliteit, maar onze ambitie is hetzelfde en we gaan op zoek naar zoveel mogelijk overwinningen. De top vier en zoals vorig jaar een plaats in de 1/8ste finales van het kampioenenbal? We gaan dat proberen maar met opnieuw onder meer AEK Athene, Hapoel Jeruzalem, Pau-Orthez en Banvit Bandirma (met ex-Giant Tyler Kalinoski) in de groep wordt dat niet evident. We zijn een outsider en die rol ligt ons Europees wel, zegt Hans Vanwijn.

Aangepast reglement

De eerste drie jaar van de Champions League werden de nummers vijf en zes van elke poule opgevist in de FIBA Europe Cup. Omdat enkele ploegen (o.a. Strasbourg, Dijon) vorig seizoen forfait gaven voor dat scenario wijzigde de organisatie dit reglement. Enkel de top 4 van de Champions League gaat Europees verder en de laatste vier van elke groep is begin februari uitgeschakeld. Vooral voor de Belgische ploegen Oostende en Antwerp Giants, die wel interesse hebben in dat opvangnet, een streep door de rekening.

Bekerwinnaar Antwerp Giants opent Champions League in Burgos
De Giants na hun knappe stunt vorig seizoen in het Sportpaleis. Foto: EPA-EFE

Niet naar huwelijksfeest van Tim Wellens in Monaco, wel naar Sint-Rita in Kontich

Hans Vanwijn is de neef van wielrenner Tim Wellens. “Hij zal komende winter wel eens naar een wedstrijd komen kijken. Niet in de directe toekomst want zaterdag stapt hij in het huwelijksbootje in Monaco. Normaal was ik erbij, maar ik moet zaterdag spelen met de Giants in de Beker van België,” zegt Hans Vanwijn. Geen Monaco dus voor de Giant zaterdag, maar wel een partij in het Sint-Rita college van Kontich.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.