Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Lei Beaumont (71) stapte woensdagochtend vroeg uit het leven.  Tom Palmaers

Moordverdachte Lei Beaumont berooft zichzelf van het leven

Na vernietigende getuigenis van dochter kon hij geen kant meer uit

Elk kwartier kwam een cipier zijn cel controleren. En toch stapte Lei Beaumont (71) gisteren in de vroege ochtend uit het leven. Zonder een afscheidsbrief waarin hij de moord op zijn ex Josée Widdershoven alsnog bekent. Dinsdag, na de vernietigende getuigenis van zijn eigen dochter, had de beschuldigde zijn kansen op een vrijspraak zien slinken. “Hij heeft de eer aan zichzelf gehouden”, zegt openbaar aanklager Patrick Boyen.

Elk jaar stappen 12 gedetineerden uit het leven

In het holst van de nacht werd nog een urgentiearts opgetrommeld, maar die kon gisterochtend om 5.33 uur enkel het overlijden van Lei Beaumont vaststellen. De moordverdachte beroofde zichzelf van het leven. De Nederlander kreeg de voorbije weken nochtans om het kwartier controle in zijn cel door cipiers. In de Hasseltse gevangenis wist men namelijk dat er sprake was van een verhoogd suïciderisico. Gisteren besliste hij dan toch uit het leven te stappen. Zonder afscheidsbrief, laat staan een schuldbekentenis. De waarheid neemt hij mee in zijn graf.

Of hij op 13 december 2009 in Vucht zijn ex, kleuterjuf Josée Widdershoven (64), koudweg executeerde – zoals het gerecht én zijn eigen dochters heel stellig stellen – weet dus enkel hij. “Hij heeft de eer aan zichzelf gehouden”, zegt Patrick Boyen. De openbaar aanklager spendeerde liefst twee assisenprocessen aan Beaumont. Bij het eerste assisenproces stuurde Beaumont zijn kat, na een vlucht naar het Spaanse Calpe. En nu stierf hij dus, opnieuw voor Boyen levenslang tegen hem zou eisen. Overtuigd van zijn schuld? Zonder enige twijfel. Assisenvoorzitter Camille Liesens kon niet anders dan het tweede assisenproces officieel afronden.

Losse handjes

Naar de precieze beweegredenen van de zelfdoding blijft het gissen. Feit is dat hij volgens zijn drie advocaten bij aanvang van het proces rotsvast geloofde in een vrijspraak. Was hij vlak voor zijn proces nog gevlucht “na een paniekaanval”, dan tekende hij nu present met liefst drie advocaten. Veel voor een man die door vriend en vijand als extreem gierig werd beschreven.

Dinsdag volgde de figuurlijke doodsteek toen C. – de dochter van Lei en Josée – het woord nam. Ze schetste een vernietigend beeld van haar vader, “een smeerlap eersteklas”. De jury kreeg een emotionele C. te horen die sprak over de losse handjes van haar vader, de man die haar sloeg met een badmintonracket en die haar moeder meermaals met de dood bedreigde. Een gierige man ook, die met de spaarcenten aan de haal ging. Dat het fout kon aflopen tussen de twee, die verwikkeld waren in een jarenlange vechtscheiding, stond ergens in de sterren geschreven, zei C. “Mama was bang, maar ze dacht ook dat Lei nooit tot zoiets in staat zou zijn.” Het was C. die haar vermoorde moeder in 2009 vond en meteen aan de politie verklaarde dat “enkel Lei zoiets gedaan kon hebben”.

Beaumont gaf geen krimp tijdens het anderhalf uur durende verhoor. Er volgde nog een pijnlijke confrontatie met de openbaar aanklager wanneer die polste naar wat Lei vond van de onderzoeksrechter. “Een correct man”, bleef Beaumont diplomatisch. Waarna Boyen hem confronteerde met telefoontaps waarop Beaumont hem omschreef als “een teringlijer die maar beter kon sterven”.

Opgelucht

In de Hasseltse gevangenis wordt geanalyseerd of alles wel volgens het boekje is verlopen. “Helaas zal je zelden of nooit iemand kunnen tegenhouden die echt uit het leven wil stappen”, zegt een gevangenisbron. Lei’s advocaten reageerden aangeslagen op het nieuws. Een van hen bezocht hem dinsdagavond nog in de gevangenis. Hij bleek veel emotioneler dan tijdens de zitting, maar stuurde geen alarmerende signalen uit. “Voor alle duidelijkheid: ook tegen ons heeft hij de moord op Josée altijd ontkend”, zegt een van hen.

De dochters, zussen en broer van Josée waren compleet van slag door de zoveelste plotwending. “Al tien jaar worden ze meegesleurd in een wirwar van emoties”, zegt advocaat Philippe Daeninck. “Eerst was er de moord, dan de doorverwijzing naar assisen, dan de vlucht naar Spanje, dan een nieuw proces. En nu de dood van Lei. Het is emotioneel heel veel om dragen. Ze zijn ergens opgelucht dat hij dood is.”

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Elk jaar stappen 12 gedetineerden uit het leven

Dat een beschuldigde zich tijdens een assisenproces van het leven beneemt, is uitzonderlijk. Maar er zijn al meerdere (vermoedelijke) moordenaars voor hun strafproces uit het leven gestapt.

- Patrick Haemers. Het meest bekende voorbeeld. De ontvoerder van Paul Vanden Boeynants stapte op 14 mei 1993 uit het leven in zijn cel. De crimineel achter de gelijknamige Bende-Haemers liet een afscheidsbrief achter. De van drugs afkickende Haemers wachtte zijn strafproces niet af omdat hem een levenslange opsluiting boven het hoofd hield en omdat hij het gevangenisregime niet aankon.

- Kevin L. De 32-jarige Kevin L. uit Oudenburg, beter gekend als Clown Tobi, stapte in september uit het leven in zijn Brugse gevangeniscel. De man weigerde om zijn medicatie voor zijn suikerziekte te nemen. Het Brugse gerecht sprak van een bewuste wanhoopsdaad. De bekende ziekenhuisclown bracht in mei vorig jaar zijn ex-vriendin Caroline Dombrecht (46) om het leven, knevelde haar kinderen en verschanste zich daarna gewapend bovenop een appartementsgebouw in Bredene.

- Andrei Grigoriev. De 29-jarige moordenaar van Aurore Ruyffelaere wachtte ook zijn assisenproces niet af en stapte in augustus 2013 uit het leven. De man van Russische afkomst gaf toe dat hij haar op de Gentse Feesten om het leven had gebracht. Eerder had hij al een mislukte poging ondernomen.

- Demetrie H. De 35-jarige man vermoordde in februari 2019 in Oordegem zijn vrouw Nancy en beroofde zichzelf nadien van het leven in zijn cel. Hij liet drie jonge kinderen na.

Het beste van Enkel voor abonnees