Kroonprinses Elisabeth viert 18de verjaardag met uniek feest op koninklijk paleis

Kroonprinses Elisabeth viert 18de verjaardag met uniek feest op koninklijk paleis

Op het feest zal er ook “een moment tussen vader en dochter” zijn. Foto: Photo News

Kroonprinses Elisabeth zal haar achttiende verjaardag volgende week vrijdag vieren met tachtig leeftijdgenoten. Op het koninklijk paleis wordt een feestje georganiseerd, waarbij ze “haar generatie een stem wil geven”. De jongeren zullen hun dromen en die voor het land formuleren. De jarige zal ook zelf het woord nemen.

Prinses Elisabeth wordt volgende week, 25 oktober, dus 18. Een mijlpaal in het leven van elke jongere. Maar in haar geval is er een bijkomende dimensie, omdat ze – eens meerderjarig – de troon kan bestijgen. In theorie dan toch.

Om dat in de verf te zetten, plannen koning Filip en koningin Mathilde een officiële ceremonie. Dat hebben paleisbronnen meegedeeld in de rand van het Belgische staatsbezoek aan Luxemburg. De voltallige koninklijke familie is uitgenodigd. Maar wie van hen komt, is nog onduidelijk. Ook tachtig jongeren ontvingen een invitatie voor de één uur durende plechtigheid. Zij zijn zo gekozen omdat ze, net als Elisabeth, zijn geboren in 2001. Hun woonplaats was medebepalend, zodat alle provincies evenredig zijn vertegenwoordigd.

Een stem geven

Op vraag van het paleis schreven de medejarigen elk een brief aan Elisabeth. In twintig regels moesten ze hun wens voor haar als volgende staatshoofd formuleren en één voor de toekomst van België en de wereld. Grote kans dat de woorden “klimaatopwarming” en “wereldvrede” geregeld zullen vallen. Ook mochten de jongeren toelichten hoe ze hun eigen toekomst zien. “Voor Elisabeth is het niet alleen belangrijk dat ze haar verjaardag viert met leeftijdgenoten, ze wil haar generatie daarbij ook een stem geven”, weten de insiders. De prinses heeft tussen haar vele schoolwerk door alle boodschappen inmiddels gelezen. Uit de inzendingen zijn vijf jongeren geselecteerd – twee Nederlandstaligen, twee Franstaligen en één Duitstalige – die hun tekst live mogen voorlezen. Elisabeth zal zelf het woord nemen, om te reageren op de inhoud van de brieven.

“Moment tussen vader en dochter”

Daarnaast zal koning Filip zich richten tot prinses Elisabeth, die hem in een verre toekomst zal opvolgen. De toespraak zal “een moment tussen vader en dochter” worden, voorspellen de paleisbronnen. Voor de omlijsting zijn eveneens jongeren gevraagd. Zangeres Blanche (20), die twee jaar geleden vierde werd op het Eurovisiesongfestival, zal optreden, en de Koninklijke Balletschool van Antwerpen zal een choreografie opvoeren – Elisabeth zat vroeger op ballet in Asse.

In de zaal zullen naast familie en leeftijdgenoten mensen zitten die een belangrijke rol in Elisabeths leven hebben gespeeld, zoals oud-leerkrachten en studiebegeleiders. Voorts is er plek voor paleismedewerkers, politici en vertegenwoordigers van de instellingen. Aansluitend mogen de genodigden tijdens een receptie toosten op de achttiende verjaardag van de prinses. Elisabeth komt overigens speciaal vanuit Wales over voor haar verjaardag, die ze vervolgens privé zal vieren in het ouderlijk huis (lees: kasteel) in Laken. Daarna keert ze terug naar haar Britse kostschool.

Corrigeer

MEER NIEUWS