VS voert 7,5 miljard aan importheffingen in op producten uit Europese Unie

VS voert 7,5 miljard aan importheffingen in op producten uit Europese Unie

Foto: AP

De Verenigde Staten voeren 7,5 miljard dollar, omgerekend 6,9 miljard euro, aan importheffingen in op een hele reeks producten uit de Europese Unie. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) had het licht daarvoor begin oktober op groen gezet, vrijdag zijn de heffingen effectief in werking getreden.

De sancties vloeien voort uit de ruzie tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie die al 14 jaar duurt. De VS beschuldigt Europa van illegale subsidies aan Airbus voor de bouw van de A350 en de A380. Volgens de Amerikaanse handelsvertegenwoordigers lijden Amerikaanse bedrijven hierdoor jaarlijks 11,2 miljard dollar schade.

LEES OOK. Trump mag onze kaas, kleren en keramiek zwaarder belasten en dat gaan onze bedrijven voelen (+)

De regering-Trump stelde de voorbije maanden al een lijst op van Europese goederen die ze extra wil belasten wanneer die het land binnenkomen. Daarbij uiteraard de Airbus-vliegtuigen, maar evengoed wijn, citrusvruchten, olijfolie, vis, kaas, handtassen en keramiek, tot kledij en fietsonderdelen toe.

Vergelding

Slecht nieuws dus voor de Europese exportbedrijven, maar ook voor de Amerikaanse consument, voor wie de bewuste producten ‘made in Europe’ duurder zullen worden. Volgens berekeningen van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, gaan de extra heffingen een impact van 3 miljoen euro hebben op de Belgische voedingsproducten, met name op verse kaas.

De EU dreigt met vergelding, want in een gelijkaardige procedure tegen subsidies voor de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft Brussel gelijk gekregen. Pas begin 2020 beslist de Wereldhandelsorganisatie hoeveel extra invoerrechten Brussel hiervoor kan opleggen.

Corrigeer

MEER NIEUWS