vzw Open Armen roept op om te blijven investeren in sociale thema's

Scholieren Don Bosco lassen kunstwerk om taboe rond armoede te doorbreken

Halle - Een ijzeren plaat met hierin een groot sleutelgat uitgezaagd waaraan honderden kleine sleutels zijn gelast die allemaal samen de deur misschien open krijgen: zo ziet het symbolische kunstwerk er uit dat in Halle werd gemaakt op de Dag tegen Armoede.

Het kunstwerk werd gelast door leerlingen van het zesde jaar lassen & constructie van de Halse Don Bosco-school, terwijl de sokkel werd gemaakt door leerlingen uit de bouwafdeling en de bijhorende banner door leerlingen van de afdeling multimedia. . Toen ze gisteren met hun lastposten bezig waren op de Grote Markt, kwamen heel wat voorbijgangers nieuwsgierig een kijkje nemen. En dat was ook de bedoeling van de vzw Open Armen, de opdrachtgever van het project. 

"Op de Internationale Dag van het Verzet tegen Armoede zetten we graag ook in Halle de armoede in de kijker. In Halle leeft een op zeven gezinnen onder de armoedegrens. Ze wonen in slechte huizen, hebben onvoldoende geld voor vrije tijd waardoor ze in een isolement geraken en sommigen kunnen zelfs hun energiefactuur niet betalen. Dit probleem willen we graag onder de aandacht brengen want het is veel minder een ver-van-mijn-bedshow dan men zou denken", aldus Liesbeth Van Loo van ondersteunende partner Archeduc. Specifiek werd dit jaar de huisvesting van mensen in armoede onder de loep genomen.

"Thuis komen in een gezellig huis, een warme douche en een eigen slaapkamer met een zacht bed: het klinkt normaal maar voor veel gezinnen is het een droom. Schimmel op de muren, een kapotte verwarming, geen isolatie, een gedeelde slaapkamer met vijf familieleden en een onbereikbare huisbaas: het zijn geen uitzonderingen, zo leert ook onderzoek in Halle. Daarom is het net belangrijk dat het beleid dit weet en blijft inzetten op sociale thema's. Met dit kunstwerk willen we hen hier blijven aan herinneren en meteen ook het taboe rond armoede doorbreken", aldus opbouwwerker David De Witte, coördinator van Open Armen vzw. "De sleutels om dit kunstwerk te maken, werden de voorbije weken ingezameld in Halle en Sint-Pieters-Leeuw. Het kunstwerk krijgt binnenkort een plek in de buurt van het stadhuis in Halle".

Een onderzoek naar de woningmarkt in Halle liegt er niet om dat blijvende aandacht voor huisvesting van kansengroepen nodig is. In Halle besteedt 19% van de gezinnen 30% of meer van hun budget aan woonkosten, in Sint-Pieters-Leeuw is dat 14%. Door die hoge woonkosten komt het gezinsbudget zwaar onder druk en dan moeten andere zaken geschrapt worden. Zo hebben in Halle 20 op duizend gezinnen moeite om hun energiefactuur te betalen. 2,2% heeft een budgetmeter voor gas of elektriciteit wat een pak hoger ligt dan het Vlaamse gemiddelde. In Halle dateert 42% van de woningen van voor 1946 wat meer kans geeft dat een woning kwalitatief ondermaats is.

Om te ervaren hoe het is om in armoede te leven, gingen enkele leerlingen van het Heilig Hart&College en het Koninklijk Atheneum de uitdaging aan om enkele dagen bij in een gezin in armoede te leven. Zij kwamen gisteren op de Grote Markt getuigen over die indringende ervaring. "Leven met zes in een kamer, is niet houdbaar. Maar iedereen doet zijn best. Wat vooral opviel is dat de gastgezinnen zelf niet vinden dat ze in armoede leven. Ze zijn blij met wat ze hebben", zo klonk het. "De positieve manier waarop ze in het leven staan, ondanks de vele beslommeringen, zal ons altijd bijblijven. Misschien hebben ze niet veel geld, ze gaan bijzonder liefdevol met elkaar om. Als we volgende keer zaken weggooien, gaan we wel twee keer nadenken".

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio