Het Rariteitenkabinet prikkelt de zinnen met wijn, muziek en worst

Lore Maegerman in haar Rariteitenkabinet. Foto: LEZ

Deinze / Nevele - Op zaterdag 19 oktober organiseert het Rariteitenkabinet haar tweede muzikaal-culinaire belevenis voor een breed publiek in de Farm Fabriek in Deinze. Na het succesvolle ‘Pralineconcert’ draait nu alles rond boerse tradities, onder de titel “Volksconcert, met worst en spelen!”. De verweving van muzikale en culinaire ontdekkingen en het vanzelfsprekende contact tussen artiesten en publiek geven deze concerten een heel bijzonder cachet.

“De combinatie van iets lekkers met een klassiek concert is geen trucje om publiek mee te lokken”, benadrukt Lore Maegerman van het Rariteitenkabinet. “Het is een bewuste, artistieke keuze. Muzikant Paul De Clerck en sommelier Stijn Van der Beken zijn als rasartiesten dagelijks bezig met een gelaagdheid die je terugvindt in alle vormen van kunst en die zij aan het publiek willen tonen. Hun samenwerking ontstond uit wederzijdse interesse in elkaars domein en vanuit een zelfde visie op kunst en publieke betrokkenheid. Het Rariteitenkabinet deelt die visie en liet hen daarom een aantal gezamenlijke trajecten uittekenen.” 

Het tweede traject wordt op zaterdag 19 oktober voorgesteld. “We mikken op een heel breed publiek, zelfs graag zonder voorkennis”, lacht Lore. “De artiesten reiken tijdens de voorstelling luister- en proefkapstokken aan die iedereen kan volgen. Hoe meer mensen zich met verwondering kunnen overgeven aan de belevenis van het moment, hoe intenser die belevenis wordt. Dus hoe minder ze vasthangen aan het traditionele beeld van concertbeleving, hoe beter. Het moet gezegd dat het industriële karakter en de akoestiek van de Farmfabriek als concertlocatie zeker helpen om de traditionele context te vergeten.”

Voor het thema van boerse tradities haalt Paul De Clerck zijn oud-leerlinge Manuela Bucher erbij. Zij bespeelt instrumenten met middeleeuwse roots. Stijn Van der Beken serveert een traditionele Portugese combinatie van geflambeerde worst en gedistilleerde wijn. “Het wordt een artistiek volksfeestje”, zegt Lore. “Denk aan de Breugheliaanse taferelen met eten, drank en muzikanten. Daar lopen trouwens vaak kinderen tussen. Die zijn hier ook welkom, gratis, om net als hun ouders een worstje en wat muziek mee te pikken, en zich te amuseren in onze kinderopvang. Een mooie, cultureel verantwoorde afsluiting van de zaterdagnamiddag dus!” 

Praktisch

Wanneer: op zaterdag 19 oktober 2019 om 17 uur

Waar: Farmfabriek, Slachthuisstraat 20/22 in Deinze.

Toegang: tickets kosten € 18 all-in en zijn te verkrijgen via www.rariteitenkabinet.org/agenda of per mail aan lore@rariteitenkabinet.org.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio