Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

In februari begon het gezin hun avontuur in Luxemburg. Valentina Stoops

Nicolas en Valentina verwachten over enkele weken hun vierde kind

Gezin van vijf laat alles achter en reist met mobilhome door Europa

Genk

-

“Leven van dag tot dag, en echt vrij zijn.” Die droom is voor Nicolas Stoops werkelijkheid geworden nu hij met zijn gezin heel Europa rondreist in een mobilhome. “’s Ochtends weten we nog niet waar we ’s middags zullen terechtkomen.”

Hoewel zijn roots in het Genkse liggen, heeft Nicolas (34) een echt ‘Europees gezin’. Zijn vrouw Valentina (31) werd geboren in Rusland en groeide op in Tsjechië en Oostenrijk. Na een paar jaar samenwonen in Wenen vestigde het koppel zich in Luxemburg. Daar kregen ze drie kinderen: Sophia (6), Raphael (4) en Alexander (2). “En over een paar weken zijn we met zes, want er is nog een kindje op komst”, zegt Nicolas.

Nicolas en zijn vrouw verkochten lange tijd wijn, maar vorig jaar waren ze dat beu. “We besloten onze zaak eind 2018 te liquideren. Reizen zat ons in het bloed, en het was al jarenlang een droom om alles achter te laten en het onbekende op te zoeken. Na lang discussiëren en nadenken hakten we de knoop door in februari. We verkochten het huis en de auto’s, we schaften ons een mobilhome aan en we vertrokken.”

Het gezin doorkruiste Frankrijk via Parijs, Orleans en Montpellier, nam de ferry naar Corsica en Sardinië en reisde zo over Noord-Italië naar Toscane.

Nicolas Stoops “Plots moet je met vijf mensen op zeven vierkante meter leven. Niet vanzelfsprekend,

“We leven echt van dag tot dag. Als we wakker worden, weten we nog niet wat we die dag gaan doen of waar we ’s middags zullen terechtkomen. We zoeken dan op wat er interessant is om te bezoeken in die regio. En ’s nachts zetten we de mobilhome gewoon in een bos of op een parkeerplaats. Echt absolute vrijheid”, vindt Nicolas.

Het gezin hield onder andere halt in Garfagnana in Toscane. Valentina Stoops

Spelenderwijs leren

Ondanks de prachtige ervaringen heeft wonen in een mobilhome ook zijn nadelen. “Plots moet je met vijf mensen op zeven vierkante meter leven. Dat is niet vanzelfsprekend, al maakt onze minimalistische levensstijl het gemakkelijker. De kinderen willen nog vaak ravotten, maar hun speelruimte is nu beperkt tot een bed. Ze zijn wel opvallend creatief met zo weinig speelgoed. Een gewone stok wordt al snel een zwaard, en een schoen doet in het water dienst als boot. Onze kinderen blijken ook heel leergierig, en wij onderwijzen hen spelenderwijs. Als ze bijvoorbeeld op het strand zitten, leren we hen rekenen met schelpen. En toen een van mijn zonen over de kop sloeg met de fiets, legde ik hem de wetten van Newton uit.”

“In een mobilhome is er natuurlijk ook minder comfort. Elke dag douchen is moeilijk met een tank van 100 liter water. En als we niet oppassen, is het toilet vol en kunnen we het niet meer gebruiken. Maar daardoor geniet je des te meer van de kleine dingen. Proper water is de nieuwe luxe geworden. We zijn nu al gelukkig als we gezond zijn, geen honger hebben en in een bed slapen.”

 Valentina Stoops

Videoverslag

Ook financieel gezien is rondreizen niet evident. “We leven nu van wat we gespaard hebben. We investeren liever in herinneringen en familiemomenten dan in materiële zaken. Met de mobilhome reizen en zelden op campings slapen, is bovendien goedkoop. Aan het begin van de reis besloten we om elke week een videoverslag te maken voor onszelf, en we kregen al snel het idee om onze avonturen te delen met anderen op Facebook, Instagram en YouTube. We hopen op termijn daar wat inkomsten uit te halen. Hoe dan ook kunnen we nog wel een tijdje zorgeloos reizen.”

Momenteel zit het gezin Stoops in de Aostavallei in Noord-Italië, maar de komende weken rijden ze terug richting Nederland. “We willen dichter bij mijn familie in Limburg zijn als ons kindje geboren wordt”, zegt Nicolas. “Het geslacht zullen we binnenkort via de sociale media bekendmaken. Daarna zien we nog wel waar we naartoe gaan, afhankelijk van hoe baby en moeder het stellen. In het beste geval zitten we over een paar maanden in Griekenland.”

Wie de avonturen van het gezin van Nicolas op de voet wil volgen, kan dat via het profiel ‘touristswithkids’ op Facebook, Instagram en YouTube.

Nicolas en Valentina met hun kinderen Sophia (6), Raphael (4) en Alexander (2). Valentina Stoops

 Valentina Stoops

 Valentina Stoops

 Valentina Stoops

Het beste van Enkel voor abonnees