Trump zegt dat “sommige Europese landen” ISIS-strijders uit Syrië willen terughalen: “België informeerde hun families al”

Trump zegt dat “sommige Europese landen” ISIS-strijders uit Syrië willen terughalen: “België informeerde hun families al”

Foto: Photo News

Enkele Europese landen zijn bereid om ISIS-strijders terug naar hun land te halen. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gepost op Twitter. Volgens The guardian is België een van die landen, maar dat wordt in regeringskringen niet bevestigd.

Donald Trump toont zich tevreden over het staakt-het-vuren in het noordoosten van Syrië. “Ik heb met president Erdogan gesproken, en er wordt nog erg weinig geschoten in de regio. Hij wil dat de voorlopige wapenstilstand echt werkt. Er is goede wil aan beide kanten.”

Hij voegt er nog aan toe dat hij te horen heeft gekregen dat enkele Europese landen “voor het eerst bereid zijn om ISIS-strijders uit hun landen terug te halen”. Dat is goed nieuws, maar het had moeten gebeuren nadat wij ze gevangen hadden.”

Die Europese landen zijn volgens de Britse krant The guardian België, Frankrijk en Duitsland. Die willen de komende vijf dagen eigen burgers, die gelinkt worden aan ISIS, evacueren uit Syrië en de families zouden daar vrijdag van op de hoogte gesteld zijn. “Het is het eerste dat we daarover horen”, klinkt het bij een regeringsbron. Ook het kabinet van Koen Geens (CD&V) zegt dat het daar geen informatie over heeft.

Ter plaatse berecht

Het standpunt van de federale regering is tot nu toe dat ISIS-strijders ter plaatse door een nog op te richten internationaal tribunaal moeten berecht worden. Door de inval van Turkije in het noordoosten van Syrië kwam dat standpunt onder druk te staan.

Deze week raakte bekend dat twee Belgische Syriëstrijders ontsnapt zijn uit een gevangenis in Noord-Syrië. Veiligheidsdiensten gaan ervan uit dat het om Yassine Cheikhi en en Mohamed Botachbaqut gaat. Ook acht ISIS-vrouwen en hun kinderen ontsnapten uit een kamp. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) bleef deze week achter de berechting ter plaatse staan.

Corrigeer

MEER NIEUWS