Sensatie op English Open: Ronnie O’Sullivan verliest voor het eerst dit seizoen, Tom Ford maakt 147

Op het snookertornooi English Open heeft de Britse Tom Ford de tweede maximumscore van het seizoen gespeeld. De nummer 25 van de wereld was ook al verantwoordelijk voor de eerste 147 van het seizoen. Voor Ronnie O’Sullivan, dé expert in het scoren van een 147, was er minder goed nieuws: hij werd uitgeschakeld door de Chinees Mei Xiwen.

O’Sullivan werd zo een beetje uit zijn lijden verlost, want de voorbije dagen was The Rocket vooral een zeurkous. Het snookerfenomeen is op zijn minst gezegd geen fan van de venue in Crawley en irriteerde met verschillende denigrerende opmerkingen zelfs snookerbaas Barry Hearn.

LEES OOK.Ronnie O’Sullivan ontsnapt opnieuw op English Open en enerveert snookerbaas: “Ik wil er ook nog wat plezier aan hebben”

Maar vrijdagavond ging het ook sportief mis. De meervoudige wereldkampioen kwam 3-2 op voorsprong, met onder meer een 134 op zak. Maar zijn Chinese tegenstander vocht hard terug en slaagde erin om O’Sullivan voor het eerst dit seizoen te laten verliezen. Een sensatie toch, maar het grote nieuws bleek alsnog te zitten bij een andere partij in de zestiende finales in Crawley.

147 als afsluiter

Shaun Murphy, ook oud-wereldkampioen, nam het op tegen Tom Ford. Het duo maakte er een spannende wedstrijd van, want het kwam tot een beslissend frame. En daarin maakte Ford het af in de mooist mogelijke manier: met een maximumscore van 147. Het is pas de tweede keer dit snookerseizoen dat een speler de maximumscore haalt. Beide keren stond Ford aan de tafel.

De naamgenoot van het bekende brillenmerk is nochtans geen absolute wereldtopper die de tornooien aan elkaar rijgt. Hij is intussen 36, stond nooit hoger gerangschikt dan de 21ste plaats op de wereldranglijst en kampeert momenteel op plaats 25. Maar in de 147 is hij een specialist. Hij zette al liefst vijf keer de maximumscore op het bord. Daarmee staat hij op de vijfde plaats aller tijden, met enkel snookerlegendes als O’Sullivan, Stephen Hendry, John Higgins en Ding Junhui voor hem.

De English Open is een slagveld aan het worden voor de toppers. Naast O’Sullivan zijn dus ook Murphy, Judd Trump, Neil Robertson, Liang Wenbo en Stuart Bingham uitgeschakeld.

English Open kwartfinales:

Tian Pengfei vs Tom Ford

David Gilbert vs Ricky Walden

Mei Xiwen vs Mark Selby

Mark Allen vs Lee Walker

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.