Nu al op groensafari op het voormalig 'Oud Vliegveld'

Vierde Gentse groenpool heet niet voor niets Wonderwoud

Zondagmorgen kon u op initiatief van Natuur en Bos een kijkje nemen in het Wonderwoud, de vierde Gentse groenpool in wording op de grens van Oostakker en Lochristi. Bent u iets ouder, dan noemt u een deel van de groene oase nog gewoon ’t Oud Vliegveld van Lochristi. Midden de vorige eeuw waren er namelijk plannen om er een regionale luchthaven te bouwen. 750 mensen – waaronder heel wat jonge gezinnen – passeerden de toegang aan de Veldstraat. Niet op zoek naar vliegtuigen maar naar verwondering, die er in deze prille fase al te beleven valt.

“De inrichtingsstudie is gemaakt, dan volgt er een aanbesteding en een vergunning, zodat de eerste twee delen tegen 2023-2024 kunnen klaar zijn”, zegt projectleider Reinhardt Strubbe van het Gentse Natuur en Bos. “Het gaat dan over een oppervlakte van ruim 30 hectare. In die ‘noordwestelijke arm’ zal het zandwinningsgebied waar we nu staan met het militair domein verbonden worden, waardoor ook de site van het executieoord in Oostakker zal opgewaardeerd worden. De jaren daarna is het de bedoeling dat de oostelijk gelegen stukken natuurgebied van de Vlaamse Waterweg verder aan het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) worden overgedragen. Uiteindelijk gaat het over een totale oppervlakte van 200 ha."

Fauna en flora nu al aan zet

De deelzone die gisteren toegankelijk was, is op een paar jaar al ongestoord tot een natuurparel uitgegroeid. “We hebben hier voor alle duidelijkheid niets ondernomen, de fauna en flora ontwikkelt zichzelf”, vertelt Strubbe. “Als je de natuur haar gang laat gaan, volgen bomen en planten en dieren vanzelf. Speciale planten als de bijenorchis en de zomerbittling zijn nu al aanwezig en ook de fauna volgt snel. Vogels op overwinteringstocht vliegen over het gebied, merken de vijver en strijken neer. Om hier te blijven. Er zijn ook een drietal reeën met hun  jongen aanwezig – al zullen die vandaag met de drukte wel even uit de kijker blijven. Al  waren er deze ochtend hier al reeënsporen te zien. Landbouwers signaleerden ze hier ook al in de maïs, die dieren komen wellicht uit het Provinciaal Domein Puyenbroeck. Ook spechten, oeverzwaluws, ijsvogels en de buizerd vonden hier al een nieuwe thuis."

Dijkdoorbrekingen creëren verwondering

Het Wonderwoud moet op termijn een mooi evenwicht vormen tussen bos, waterpartijen, struiken en een zandgebied. “Het reliëf ligt er al dankzij de zandwinningsheuvels”, aldus de projectleider. “Er komen wandel- en fietspaden, net als een hoge uitkijktoren met prachtig zicht op Gent, onder meer op de drie torens. Rondom de groenpool komt een dijk waar schapen zullen grazen. Die zal op een aantal plaatsen doorbroken worden voor een toegang naar het natuurgebied, met een aangelegde trap. Op die manier zal je vanuit verschillende plaatsen plots de overgang naar het natuurgebied kunnen beleven. De verwondering, zeg maar, vandaar ook de benaming Wonderwoud. Onder meer via de Veldstraat en de visvijver zal de natuurlijke oase voor het publiek toegankelijk zijn. Het bos zelf vormt ook een belangrijke  factor, met knuppel- en vlonderpaadjes en avontuurlijke elementen. Echt voor elk wat wils.”

Kinderen konden zondag al een voorproefje krijgen van wat hen te wachten staat: de zandbergen konden beklommen worden, er waren reusachtige strandballen, zelfs strandstoelen bij het zachte herfstweer, en een speelbos. Wie de fauna van dichtbij wou zien, kreeg al uitleg over de waterdiertjes of kon postvatten bij de vogelspotters die in groten getale op de uitkijk stonden. Gewoon rondstruinen en genieten op eigen initiatief was ook mogelijk, tot tevredenheid van de vele bezoekers. 

Wonderwoud en Lochristi

‘Wonderwoud’ is natuurlijk ook een groot deel Loots grondgebied. Dat zorgde de afgelopen dagen nog voor wat politieke welles-nietes discussies met Groen op de sociale media. De gemeente kreeg wel eens te horen dat ze de realisatie van de groenpool zou vertragen, terwijl het volgens het lokale bestuur gaat om het correct informeren en het verdedigen van de belangen van de land- en tuinbouwbedrijven in de buurt. “We hebben hier natuurlijk geen eigendomsrecht”, zegt schepen voor Leefmilieu Fréderic Droesbeke (Open VLD), die er ook zijn zondagochtend doorbracht. "Onze rol is beperkt, maar we zijn wel betrokken bij elke vergadering en elk overleg. We krijgen ook ruimte om onze noden kenbaar te maken. Zo hebben we al de suggestie van een hondenlosloopweide aangebracht, waar we niet meteen een neen voor gekregen hebben. In de portaalsite willen we ook ijveren voor skatebare elementen – geen heus skatepark natuurlijk. Op ons Loots grondgebied komen er ook drie ‘woudnesten’ voor kinderen op een totaal van tien. Onder  meer de scholen zijn zeker participanten in dit verhaal." Begin 2020 zal Lochristi volgens de bevoegde schepen ook een infomarkt organiseren naar de buurtbevolking toe.

Toelichting en plannen op www.wonderwoud.gent

 

 

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio