Pieter Heemeryck pakt jackpot na zege in Mallorca: “En nu mijzelf kwalificeren voor Hawaï”

Pieter Heemeryck pakt jackpot na zege in Mallorca: “En nu mijzelf kwalificeren voor Hawaï”

Foto: Gregory Van Gansen

Elf internationale triatlons, vijf zeges. Het rapport van Pieter Heemeryck in 2019 oogt bepaald indrukwekkend. Zaterdag schreef de 29-jarige Leuvenaar nog op autoritaire wijze de Challenge Peguera-Mallorca bij op zijn palmares en verzekerde zich daarmee ook van het eindklassement in de Challenge-series en bijhorende jackpot van 30.000 dollar. “Daar kan ik meteen mijn trip voor Hawaï mee betalen”, grapte Heemeryck.

Pieter Heemeryck is de koning van het Challenge-circuit - de tegenhanger van Ironman triatlon - van 2019. Na zeges in Salou, Gran Canaria, Geraardsbergen en Davos schoot onze landgenoot zaterdag ook raak op Mallorca. Na 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21 km lopen in in 3u49’57 hield Heemeryck vier minuten over op eerste achtervolger Thomas Steger. “En dat hadden gerust zes à zeven minuten kunnen zijn als ik tot het einde voluit zou gegaan zijn”, vertelt Heemeryck.

Met zijn vijfde zege in 2019 stelde de Leuvense triatleet ook het eindklassement van de Challenge World Bonus veilig. “Het is mooi om de meest regelmatige triatleet van dit jaar te zijn. Ik volg Sebastian Kienle op de erelijst op, dat wil toch iets zeggen. Bovendien pak ik 30.000 dollar prijzengeld dankzij dat eindklassement. Dat is het grootste bedrag dat ik ooit won. Daar kan ik meteen mijn trip naar Hawaï voor financieren.”

Heemeryck zegt het met een kwinkslag, maar het mag duidelijk zijn. Zijn vizier staat vanaf nu volledig op de Ironman van Hawaï van 2020 gericht. “Ik heb vorige week de hele nacht voor mijn laptop gezeten om de Ironman van Hawaï te volgen. Een WK Ironman 70.3 is mooi, maar Hawaï is toch het summum in onze sport. Ik wil er volgend jaar absoluut bij zijn. En dus ga ik er alles aan doen om mij te kwalificeren.”

De eerste poging volgt op 24 november tijdens de Ironman in het Mexicaanse Cozumel, zijn eerste Ironman op de volledige afstand. “Dat is snel. Zeker omdat ik tot nu toe nog niet specifiek op die volledige afstand heb getraind, maar mijn coach heeft me verzekerd dat het in orde komt. Ik start er in ieder geval zonder druk. Het is mijn debuut en bovendien start er een enorm sterk deelnemersveld aangezien de Ironman van Argentinië is afgelast en er héél wat toppers na Hawaï toch nog een wedstrijd meepikken. Maar langs de andere kant weet ik dan meteen wat ik waard ben tussen de toppers. Ik zal wel wat tips vragen aan Frederik Van Lierde die er ook start.”

Twaalf wedstrijden en een seizoen van maart tot eind november. Neemt Heemeryck niet te veel hooi op zijn vork? “Nee, ik verteer de wedstrijden zeer goed en volgend jaar treed ik pas in april opnieuw in competitie omdat we een kindje verwachten eind maart.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.