Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  

Twaalfde en laatste seizoen ‘The big bang theory’ start vanavond op Q2

Afscheid van de supernerds

Met het laatste seizoen van ‘The big bang theory’ zet Q2 de eindspurt in van de populairste sitcom sinds ‘Friends’. De reeks leest als een onwaarschijnlijk succesverhaal: geen ziel die in 2007 geloofde dat een comedy over nerds en wetenschap ooit een wereldwijd publiek zou vinden. Maar kijk, Leonard, Sheldon, Howard en Rajesh schopten het tot supersterren én de best bekeken cast ter wereld. Na twaalf jaar legt ‘The big bang theory’ ronduit indrukwekkende cijfers voor.

- 279 afleveringen:

The big bang theory klokt af op twaalf seizoenen. De sitcom draaide zo langer dan Friends (tien seizoenen) en Cheers (elf seizoenen).

- 18,5 miljoen kijkers:

Het aantal Amerikanen dat naar de seizoensfinale keek. Wereldwijd is The big bang theory nog steeds de best bekeken serie en scoort die beter dan Game of thrones, Grey’s anatomy en The walking dead.

- 23,7 miljoen euro:

Het jaarloon dat Jim Parsons, die überneuroot Sheldon Cooper speelt, vorig jaar opstreek. Daarmee schopte hij het tot de absolute grootverdiener in tv-land.

- 10 Emmy Awards:

De reeks werd 52 keer genomineerd voor de Emmy’s, de belangrijkste tv-prijzen, en won er zeven. Dat dankt de serie vooral aan hoofdrolspeler Jim Parsons. Hij won vier keer het beeldje voor beste acteur in een comedyreeks.

- 900.000 euro:

Het loon van elke hoofdrolspeler per aflevering. Alle vijf waren ze de best betaalde komische acteurs ter wereld. Opvallend: in 2017 stond de cast een deel van hun loon af zodat ook de twee ‘liefjes’ van Leonard en Sheldon 400.000 euro per episode kregen.

- 1 spin-off

Het personage van Parsons bleek zo populair dat de makers besloten een spin-off te maken. Young Sheldon gaat over de kindertijd van Sheldon Cooper en wordt bij ons uitgezonden op Vier.

- 7 keer Stephen Hawking:

De slimste man ter wereld was een superfan van de sitcom. Voor zijn dood draafde hij liefst zeven keer op in de reeks.

- 1 miljard dollar

De totale winst die de Amerikaanse filmstudio Warner Bros. overhoudt aan twaalf seizoenen The big bang theory.

- 1 lift

Samson had een kapotte deurbel, The big bang theory een defecte lift. Iedere aflevering telde wel een scène in de traphal, waarbij de acteurs drie liftdeuren passeerden. In werkelijkheid stond er maar één lift op de set en moest het decor bij iedere scène opnieuw aangepast worden.

The big bang theory, Q2, 20.10 uur