Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Photo News

Gesloten opvangcentrum voor gezinnen gaat weer open

De gesloten woonunits voor gezinnen die uitgewezen worden, gaan toch weer open. Eerder was daar veel kritiek op van de oppositie, omdat die zouden ingaan tegen het Europees recht.

De gesloten woonunits voor gezinnen die het land gedwongen moeten verlaten, gaan deze week weer open. Voorlopig zullen enkel koppels en gezinnen met meerderjarige kinderen er terecht kunnen, maar de procedure loopt om ook gezinnen met minderjarigen er weer onder te brengen in afwachting van hun uitwijzing.

De gebouwen in Steenokkerzeel staan al sinds september 2018 leeg, nadat de Raad van State oordeelde dat er te veel kans was op gehoorschade door de nabijheid van de luchthaven van Zaventem. Opstijgende en landende vliegtuigen zouden voor te veel geluidshinder zorgen. Intussen heeft de Dienst Vreemdelingenzaken voor de nodige aanpassingen gezorgd en is dat probleem van de baan.

“Het mag duidelijk zijn dat zulke gesloten woonunits niet tegen het Europees recht zijn, zoals de linkse oppositie altijd zei”, zegt voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “Het is zelfs mijn voorganger op het departement, Melchior Wathelet (PS), die de aanbesteding heeft uitgeschreven. Het is spijtig, niemand sluit graag gezinnen met kinderen op. Maar je hebt wel een stok achter de deur nodig om hardnekkige weigeraars het land uit te krijgen. Mensen die blijven procederen na hun uitwijzing, lokken dit zelf uit.” (agy)