Brede steun in gemeenteraad voor Delhaize in Sint-Annakerk: “Een barbaarse beslissing”

Brede steun in gemeenteraad voor Delhaize in Sint-Annakerk: “Een barbaarse beslissing”

Foto: BELGA

Gent -

Vijf van de zeven partijen in de Gentse gemeenteraad spraken maandagavond hun steun uit voor de plannen voor een markthal van Delhaize in de Sint-Annakerk. Een eis van actievoerders om de onderhandelingen stop te zetten werd weggestemd. “We moeten realistisch zijn. Dit voorstel is de beste garantie op een toekomst voor de kerk.”

“Een barbaarse beslissing.” “Een beschamende onkunde.” “Eenheidsworst.” “De Sint-Annakerk wordt vermassacreerd.” Een groep actievoerders die zich verzet tegen de plannen voor een markthal van Delhaize in de Sint-Annakerk haalden maandagavond in de gemeenteraad van Gent grote woorden boven.

Maar het mocht niet baten: hun eis om de onderhandelingen met Delhaize stop te zetten werd weggestemd. N-VA, Open VLD, Groen, SP.A en CD&V herhaalden hun steun voor de plannen van Delhaize. De actiegroep herhaalde haar dreigementen met juridische procedures.

“We begrijpen dat dit emoties losmaakt. Maar de kerk wordt in al haar pracht hersteld en de deuren gaan opnieuw open. Wij steunen dit”, zei Jef Van Pee (CD&V). “Het gaat om een open markthal, niet om een klassieke supermarkt met rekken en wit licht. Het bisdom kon zijn veto stellen, maar deed dit niet. We moeten realistisch zijn.”

LEES OOK: “Na jarenlange leegstand krijgt Sint-Annakerk opnieuw relevantie in het Gentse stadsleven”

Ingestorte monumenten

Open VLD-raadslid Mieke Bouve verklaarde: “Ik twijfel eraan of de toegankelijkheid van de Sint-Annakerk groter zou zijn, mocht het een elitaire concertzaal, een circusschool of een cultureel centrum worden. De kerk is al jaren potdicht. Vanaf 2022 – als het meezit – kan iedereen dit prachtig stuk erfgoed opnieuw bezoeken. Er is een stille meerderheid van voorstanders van dit project die niet gehoord wordt.”

N-VA, de oppositie in Gent, had kritiek omdat er te weinig inspraak is geweest in het herbestemmingsdossier van de Sint-Annakerk, maar sprak wel haar steun uit voor de plannen van Delhaize. “Wij willen het beste voor het Gentse erfgoed”, zei Karlijn Deene. “En wij blijven ervan overtuigd dat het belangrijkste is dat er een bestemming komt voor de Sint-Annakerk die duurzaam genoeg is om de zware kosten voor renovatie te kunnen dragen. Ik ken tal van monumenten die letterlijk zijn ingestort omdat er nooit een invulling is gevonden.”

LEES OOK: Delhaize “rotsvast” overtuigd van markthal in Sint-Annakerk: “Dit is een win-win”

Paradox

Joris Vandenbroucke (SP.A) zei dat de inspraak “beter kon”. “Maar wij staan achter het project. Het biedt de beste garanties voor de beleving en de waarde van de Sint-Annakerk. Hier is veel tijd voor genomen, er zijn veel opties afgewogen en elke stap is door de gemeenteraad bekrachtigd. Nu is het tijd om eindelijk een beslissing te nemen. Een tijd- en geldverslindende procedureslag is geen goed idee.”

Groen tenslotte had het over een “paradox van de eigen schoonheid”. “De Sint-Annakerk is te mooi om niet te bewonderen, maar is ook te mooi om ernstige ingrepen in te laten gebeuren”, zei Tine De Moor. “Maar die paradox mag er niet voor zorgen dat de leegstand nog langer duurt. We moeten knopen durven doorhakken. Hier ligt een concreet plan voor met een duidelijke invulling en duidelijke afspraken. De kerk zal gerenoveerd en opengesteld worden, zonder dat er entree gevraagd wordt.”

LEES OOK: “Het is niet de bedoeling dat je in de Sint-Annakerk kattenvoer zal kunnen kopen”

Dreigementen

De actiegroep herhaalde in de gemeenteraad haar dreigementen met juridische procedures. “Wij leggen ons niet neer bij deze barbaarse beslissing, die getuigt van een beschamende onkunde”, klonk het. “Voor ons stopt het hier niet. We blijven strijden en sluiten juridische acties niet uit.”

Ze kregen bijval van PVDA en Vlaams Belang. Sonja Welvaert (PVDA) verklaarde in de gemeenteraad: “Een waardevolle kerk wordt verpatst aan een multinational. En dat in een sfeer van geheimhouding, zonder transparantie. Dat kan toch echt niet?”

Johan Deckmyn, die met Vlaams Belang de herbestemmingsplannen voor de kerk lang heeft gesteund, zei dat hij het voorstel van Delhaize “geen goed voorstel” vindt. “Men doet graag alsof Delhaize wil investeren ter meerder eer en glorie van de Sint-Annakerk. Maar het is natuurlijk een bedrijf. Ze willen garanties over de subsidies die betaald zullen worden. Door die vraag zouden er alternatieven moeten kunnen bekeken worden.”

LEES OOK: Wat waren de andere voorstellen voor de Sint-Annakerk? En wat wou de bisschop?

Subsidies

Delhaize zou voor de restauratiewerken aan de Sint-Annakerk, een beschermd monument, veertig procent van de kosten terug kunnen krijgen in de vorm van erfgoedsubsidies van de Vlaamse regering. “Maar het duurt jaren vooraleer je die krijgt. Delhaize is bereid om ze te prefinancieren”, verklaarde Sami Souguir (Open VLD), schepen van Stadsontwikkeling, in de gemeenteraad.

De onderhandelingen tussen de Stad Gent en Delhaize zijn nog niet afgerond. Het stadsbestuur is principieel al akkoord met de plannen voor de invulling van de Sint-Annakerk: een markthal, een wijnbar en een restaurant. Maar over de eigendom van het gebouw is nog discussie.

De komende weken moet duidelijk worden of de kerk verkocht wordt aan Delhaize of in erfpacht wordt gegeven, waarbij Delhaize een vast bedrag per jaar betaalt, maar de kerk in handen blijft van de Stad Gent.

LEES OOK: Wordt Sint-Annakerk nu verkocht of niet? “Onze voorkeur is duidelijk”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio