SP.A wil inzage in geheime ‘Maggie-deals’ met farmabedrijven

SP.A wil inzage in geheime ‘Maggie-deals’ met farmabedrijven

Foto: ISOPIX

Ongeveer een derde van het geneesmiddelenbudget gaat nu naar de “geheime deals” die de overheid met farmabedrijven afsluit. Dat zijn afspraken om een geneesmiddel al beschikbaar te stellen nog voor het officieel erkend is, maar de prijs valt onder het bedrijfsgeheim. Oppositiepartij SP.A heeft een wetsvoorstel ingediend om meer inzage te krijgen.

De acties voor baby Pia brachten de zogenaamde Maggie-deals nog eens onder de aandacht. De minister van Sociale Zaken, Maggie De Block (Open VLD), kan met farmabedrijven onderhandelen om een medicijn op de markt te brengen nog voor het officieel is goedgekeurd en terugbetaald wordt. In het geval van baby Pia wilde het bedrijf Novartis daar niet op ingaan. Maar over het algemeen gebeurt dat wel steeds meer. Volgens oppositiepartij SP.A ging vorig jaar zelfs 29 procent van het geneesmiddelenbudget naar zulke contracten. “Terwijl dat nochtans als uitzondering is bedoeld”, zegt Kamerlid Melissa Depraetere.

Het was De Blocks voorganger Laurette Onkelinx (PS) die het systeem in het leven had geroepen, om aan de hoogste noden tegemoet te komen. SP.A blijft achter dat principe staan, maar vindt dat het de spuigaten uitloopt. Bovendien vraagt ze dat het parlement inzage zou krijgen in de prijs en de voorwaarden die De Block met de betrokken bedrijven afspreekt. Die gegevens vallen nu onder het bedrijfsgeheim.

“We hebben een wetsvoorstel ingediend waardoor het mogelijk zou worden om dat via het Rekenhof op te vragen”, zegt Depraetere. “We vragen niet dat elk contract wordt vrijgegeven, maar wel dat er inzage mogelijk is in het geval van een klacht of een onderzoek. Nu is er geen enkele instantie die kan controleren of de overheid een faire prijs betaalt.” De enigen die nu op de hoogte zijn, zijn de leden van de adviserende werkgroep van de minister, met onder anderen vertegenwoordigers van de ministers van Economie en Begroting.

Stijging met 1,4 miljard

Minister De Block geeft toe dat het systeem aan herziening toe is. Maar ze waarschuwt om het kind niet met het badwater weg te gooien. “Het alternatief is niets terugbetalen”, aldus de minister. “Dat betekent dat de betrokken patiënten nog jaren moeten wachten of het medicijn zelfs helemaal niet krijgen.”

Aan welke herzieningen de minister concreet denkt, wil ze nog niet kwijt. Dat er iets moet gebeuren in de financiering van de geneesmiddelen, daarover is iedereen het eens. Uit cijfers van het Monitoringcomité stijgen die uitgaven met 1,4 miljard euro tegen 2024 tot 6,6 miljard euro.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees