Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De voormalige bibliotheek in de Moensstraat. DIVE

Stadsvernieuwend project moet verbinding slaan met Cortenbachplein

Verkoop oude bib moet stadskas minstens 1,3 miljoen euro opleveren

Mechelen

-

De verkoop van de oude bibliotheek in de Moensstraat in Mechelen moet de stadskas minstens 1,3 miljoen euro opleveren. De stad wil er werk maken van een stadsvernieuwingsproject. Onder andere de Talentenfabriek en Seconddesk kunnen blijven tot september 2021. “In de plaats komt een kwalitatief woonproject”, klinkt het.

De gemeenteraad spreekt zich maandagavond uit over de leidraad voor de verkoop van de voormalige bibliotheek nu de meeste boeken verhuisd zijn naar Het Predikheren. In maart dit jaar ging het stadsbestuur nog uit van een verkoopprijs van 2,5 miljoen euro voor de site aan de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk, maar daar komt het bestuur nu op terug. “We hebben beslist om de minimumprijs van de schatting in te stellen. Dat doen we omdat we in een wedstrijdformule bijkomende randvoorwaarden opleggen aan kandidaat-ontwikkelaars”, reageert Greet Geypen (Open VLD), schepen van Stadsvernieuwing.

Voldoende publieke ruimte

Op die manier wil de stad projectontwikkelaars duidelijk aangeven waar ze met de site naartoe wil. “We kunnen bijsturen waar nodig. Het gaat om een belangrijke site in het hart van onze binnenstad waar wij een gevarieerd aanbod van kwalitatieve woonruimtes wensen”, stelt Geypen. Zo beoordeelt Mechelen na een selectie maximum drie kandidaten op de architecturale en stedenbouwkundige kwaliteit van hun project, op duurzaamheid en op timing. Daarnaast moet de ontwikkelaar voor voldoende publieke ruimte en groen zorgen tussen de bestaande woningen in de Moensstraat en de nieuwe ontwikkeling. Parkeren moet ondergronds gebeuren.

“Tegelijk moet het mogelijk zijn om de aangrenzende woningen in de Ziekeliedenstraat via de achterzijde toegankelijk te maken. We onderzoeken ook de mogelijkheden om via een nieuwe doorsteek het toekomstige plein op de site te verbinden met het Cortenbachplein. Zo ontstaat alweer een nieuwe aantrekkelijke en doorwaadbare site in het hart van de stad”, legt de schepen uit.

Horeca in portierswoning

Greet Geypen Schepen (Open VLD) “Het gaat om een belangrijke site waar wij een gevarieerd aanbod van kwalitatieve woonruimtes wensen”

De voormalige portierswoning moet behouden blijven omdat ze historisch waardevol is. “De totale ontwikkeling moet verenigbaar zijn met de erfgoedwaarde van dit gebouw. Bij voorkeur krijgt de woning een horeca-invulling die voor meer leven kan zorgen aan het plein”, zegt Koen Anciaux (Open VLD), schepen van Gebouwen.

Het stadsbestuur geeft ook aan de overeenkomst met MEST vzw te respecteren. Sinds kort hebben initiatieven zoals de Talentenfabriek en Seconddesk hun intrek genomen in het gebouw. “Dit is een engagement dat we zijn aangegaan en willen naleven. Zo blijven we startende ondernemers steunen”, besluit Geypen.

Het beste van Enkel voor abonnees