Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Een beeld dat we dit jaar niet zullen zien.  Raymond Lemmens

Sinterklaas komt dit jaar noodgedwongen met de trein naar Hasselt

Hasselt

-

Door de werken aan de Hasseltse kanaalkom kan Sinterklaas dit jaar niet met de stoomboot naar Hasselt komen. De goedheilig man komt daarom per trein aan op 9 november.

Het Koninklijk Feestcomité dat de Sint jaarlijks onthaalt, werd zelf gedribbeld en ook de stedelijke infoblaadjes vermelden nog dat de Sint aan de kanaalkom aankomt. In de lagere scholen worden naar goede gewoonte kleurplaatjes uitgedeeld met daarop de intocht van de Sint aan de kanaalkom.

“We hebben pas vorige week gehoord dat dit onmogelijk zal zijn door de werken”, vertelt Raymond Polus, coördinator van de intrede van de Sint. “Natuurlijk was het drukwerk toen al klaar. Via de (sociale) media kunnen we nog wat bijsturen. Hoe dan ook hebben we voor het eerst in jaren het programma duchtig moeten omgooien. We hebben meteen aan de NMBS gevraagd of we eventueel de Sint per trein kunnen laten toekomen en zij hebben daarmee ingestemd. Niet eenvoudig want ook onze 90 pieten moeten uiteraard mee aan boord kunnen. En er allemaal tegelijk weer vlot uit geraken in het station.”

De werken in de kanaalkom zijn gestart.  DJ

Werken

De talrijke werken in de binnenstad zorgen voor nog meer aanpassingen, zo blijkt. “Als de Sint in het station toekomt, moet hij naar de binnenstad. In de stationsbuurt moeten we dan een zone afbakenen waar we de kiosk kunnen opstellen zodat alle kinderen de Sint goed kunnen zien. Daarna trekt Sinterklaas, met zijn schimmel, de binnenstad in, richting het oude stadhuis.”

Maar ook daar is er voor het eerst in jaren geen passage op de Grote Markt mogelijk door de werken daar. “We bekijken of we via de Bampslaan de kleine ring kunnen oversteken en dan, via de Ridder Portmansstraat en de Maagdendries, naar de Kapelstraat of Aldestraat kunnen doorsteken richting Groenplein. Het wordt wat aanpassen allemaal, maar we redden ons wel. En de Sint reist dit jaar ecologischer dan ooit. Hij heeft ons verteld dat zijn laatste bootloze aankomst er eentje per helikopter was. Dat laten we dus achterwege. En wat het volgend jaar wordt, zullen we na afloop bekijken.” (dj)

Het beste van Enkel voor abonnees