camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Jens Acke loopt de marathon voor zijn vrouw Dascha. pdv

Willem en Jens aan de start van marathon van Gent voor ziekte ME/CVS

“Voor sommige patiënten is naartoilet stappen al een marathon”

Zingem/Gent

-

Samen met anderen lopen ook Willem Tack uit Zingem en Jens Acke uit Gent zondag de marathon van Gent om de ziekte ME/CVS onder de aandacht te brengen. Beiden hebben een familielid dat zwaar door de ziekte getroffen is.

ME/CVS i de kijker plaatsen en tegelijkertijd ook geld inzamelen voor onderzoek naar deze ziekte. Met deze ambitie komen Willem Tack uit Zingem en Jens Acke uit Gent aan de start van de marathon van Gent. ME/CVS staat voor Myalgische Encefalomyelitis/Chronisch Vermoeidheidssyndroom en is een chronische aandoening die extreme uitputting en cognitieve beperkingen veroorzaakt. In België lijden naar schatting 20.000 tot 30.000 patiënten eraan. De oorzaak is niet bekend en een curatieve behandeling is er niet.

Zwaar onderschat

“De ziekte wordt zwaar onderschat”, zegt Zingemaar Willem Tack. Hij loopt de marathon voor zijn broer Michiel, die al meer dan tien jaar aan ME/CVS lijdt. “Mensen denken vaak dat het enkel om vermoeidheidsklachten gaat, maar patiënten lijden aan velerlei symptomen, waaronder chronische pijn of concentratie- en geheugenproblemen. Sommige patiënten zijn volledig huisgebonden of zelfs bedlegerig. We hopen met onze deelname aan de marathon de aandacht te vestigen op de ernst van de ziekte.”

Gentenaar Jens Acke loopt de wedstrijd voor zijn vrouw Dascha: “Ze leeft grotendeels afgezonderd in een donkere kamer wegens gevoeligheid voor licht en geluid. Op goede momenten kan ze enkele meters stappen, op slechte lukt rechtstaan al niet. Het lopen van de marathon is daarom niet enkel een bewustmakingsactie, het heeft ook een sterke symbolische waarde. Voor personen met ernstige ME voelt zelfs de korte tocht naar het toilet al aan als een marathon”.

Heropstanding

Willem Tack en Jens Acke “Via sponsoring willen we het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekteeen duwtje in de rug geven”

Voor Jens wordt de marathon ook een persoonlijke heropstanding. Na een val met de fiets hing zijn leven even aan een zijden draadje. Na een lange revalidatie hoopt hij nu zijn passie voor hardlopen weer op te kunnen nemen: “De marathon uitlopen wordt zeker niet gemakkelijk. Maar gelukkig krijg ik de steun van sympathisanten van World Runners Belgium uit Merelbeke. Ook zij lopen de race voor ME/CVS. En dan zijn er nog de talloze mensen die ons via sponsoring steunen.”

De opbrengst van de actie gaat naar 12ME, een nieuwe vereniging die beide families hebben opgericht. “Met de steun van de Belgische ME-Vereniging hopen we nog meer acties voor de ziekte te kunnen organiseren en het wetenschappelijk onderzoek zo een duwtje in de rug te geven”, besluit Jens Acke, voorzitter van de nieuwe vzw 12ME.

Willem Tack loopt de marathon voor zijn broer Michiel.pdv

INFO

Meer info en contact via michiel@12me.be.