Twee verdachten aangehouden

Politie opent vuur in Oslo op man in gestolen ziekenwagen: meerdere mensen aangereden

Politie opent vuur in Oslo op man in gestolen ziekenwagen: meerdere mensen aangereden

Foto: AP

In de Noorse stad Oslo nam dinsdagmiddag een 32-jarige gewapende man de controle over een ziekenwagen over. Daarmee reed hij verschillende mensen aan. Vier zouden daarbij gewond geraakt zijn. Twee verdachten zijn gevat.

In de Noorse wijk Torshow zouden dinsdagmiddag meerdere schoten gelost zijn bij de arrestatie van een man. Het incident begon met een oproep voor een verkeersongeval, waarbij een auto op zijn dak terechtkwam. Toen de ziekenwagen ter plaatse kwam, nam een man de controle over die ziekenwagen over. Daarmee probeerde hij meerdere mensen aan te rijden. Een woordvoerder van het ziekenhuis in Oslo vertelt aan Reuters dat er nog een tweede ziekenwagen betrokken was bij het incident. “Eén werd gestolen door een gewapende man. Enkele minuten later kon een andere ziekenwagen de gestolen ziekenwagen stoppen door er tegenaan te rijden. Daarna kon de politie tot bij de man komen.”

De politie zette man en macht in en er cirkelde ook een helikopter boven Oslo. Agenten schoten op de banden van de ziekenwagen waardoor de dader ook het vuur opende. Hij reed uiteindelijk tegen de gevel van een huis. De dader zou volgens de politie lichtgewond zijn.

Twee baby’s gewond

Bij het incident raakten vier mensen gewond: een ouder echtpaar en een vrouw met een kinderwagen met daarin twee kinderen. Ze werden aangereden toen de politie de ambulance aan het achtervolgen was. Het is niet duidelijk hoe ernstig de verwondingen zijn. De woordvoerder van het ziekenhuis vertelde aan Reuters: “Twee baby’s raakten gewond bij het incident. Het gaat om een tweeling van zeven maanden oud. Ze worden verzorgd.”

Twee verdachten

De 32-jarige mannelijke verdachte raakte bij het incident lichtgewond. Hij wordt verdacht van poging tot moord en kon opgepakt worden. De politie zocht ook naar een vrouw die iets met het incident te maken zou hebben. Haar exacte rol is nog niet duidelijk. “We zijn op zoek naar een vrouw met de volgende beschrijving : licht krullend haar, zwarte jas, ziet er bedwelmd uit”, schrijft de politie op Twitter.

Enkele uren na het incident kon de politie ook de 25-jarige vrouw oppakken. De vrouw werd eerder al opgepakt bij een drugsgerelateerde inval, maar werd afgelopen zaterdag opnieuw vrijgelaten. Ze zou bij de politie gekend staan voor een reeks aan zware drugsfeiten.

Voorlopig wil de politie nog niet zeggen of het incident als een terreurdaad wordt beschouwd. Op een persconferentie maakte de politie bekend dat in het kader van het onderzoek er wapens en drugs gevonden werden. De speurders onderzoeken aanwijzingen dat de man contacten zou hebben met rechts-extremistische middens.

Politie opent vuur in Oslo op man in gestolen ziekenwagen: meerdere mensen aangereden
Foto: AP
Politie opent vuur in Oslo op man in gestolen ziekenwagen: meerdere mensen aangereden
Foto: via REUTERS
Corrigeer

MEER NIEUWS