Ophef in de gemeenteraad: “Waar zijn de begrotingscijfers, mijnheer De Clercq?”

Ophef in de gemeenteraad: “Waar zijn de begrotingscijfers, mijnheer De Clercq?”

Foto: fvv

Gent -

De oppositie in de Gentse gemeenteraad klaagt aan dat het meerjarenplan van het stadsbestuur wel al is voorgesteld, maar nog niet in de gemeenteraad is besproken. Dat gebeurt pas in december. De plannen worden de komende weken een voor een in detail besproken in een reeks commissies, een soort technische vergaderingen binnen de gemeenteraad.

“Het is eenvoudig: waar zijn de tabellen en de cijfers, zodat we kunnen controleren waar u inkomsten zal halen? Is dat nu zo’n overdreven vraag?” “Neen, mijnheer De Meester, dat gaan we niet doen.”

De bekendmaking van het meerjarenplan van burgemeester De Clercq (Open VLD) en zijn bestuursploeg veroorzaakte maandagavond in de gemeenteraad wat ophef. Het Gentse stadsbestuur lanceerde vrijdag een tekst met de grote lijnen voor het beleid van de komende vijf jaar.

Daarbij waren onder meer beslissingen over geld voor de lokale politie, een nieuw openbaar zwembad in Wondelgem en een groot budget voor de woningmarkt. (zie onderaan) De Stad wil ook een hele reeks lokale belastingen “optimaliseren” en “beter innen” om meer inkomsten te vinden.

Het gaat om een samenvatting van een politiek akkoord. Een tekst of tabellen met uitgerekende budgetten zijn er nog niet. PVDA-fractieleider Tom De Meesterwilde daarover maandag uitleg in de gemeenteraad, maar kreeg die niet, ook niet na fel aandringen. Een debat dat De Meester ‘bij hoogdringendheid’ op de agenda van de gemeenteraad probeerde te zetten werd geweigerd.

De plannen worden de komende maanden in detail besproken in de commissies van de gemeenteraad. “We trekken daar maar liefst acht commissies voor uit, mijnheer De Meester. Ik hoop dat u er dan wel zal zijn”, beet burgemeester De Clercq terug.

In het meerjarenplan van de Stad Gent tot 2025 staan in totaal voor 630 miljoen euro investeringen. Wat staat er nog in?

Gent gaat belastingen “optimaliseren” en “beter innen”: 19 miljoen euro per jaar

Gele restafvalzak in Gent slaat op: “Niet duurder voor wie goed sorteert”

Nieuwe glijbaan voor Blaarmeersen en volledig nieuw zwembad in Wondelgem

Nog zeker twee keer Lichtfestival in Gent, 53 miljoen euro voor cultuur

7 miljoen euro voor circulatieplannen in Gentse wijken: Sint-Amandsberg als eerste

Deze twintig Gentse stadsparken worden de komende jaren onder handen genomen

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio