Getest en goedgekeurd op de Lokerse Feesten: agenten krijgen bodycams om discussies over interventie te vermijden

Getest en goedgekeurd op de Lokerse Feesten: agenten krijgen bodycams om discussies over interventie te vermijden

Korspschef Dirk De Paepe wil zijn korps uitrusten met bodycams en dashcams. Foto: ies

Lokeren -

Het Lokerse politiekorps zal weldra kunnen beschikken over bodycams, kleine camera’s die de agenten op hun lichaam dragen tijdens hun interventies, en dashcams, cameras in hun voertuigen, om hun tussenkomsten te filmen mocht dat nodig zijn.

“Onze agenten krijgen tijdens interventies steeds meer te maken met discussies met de personen die ze interpelleren. Vaak leidt dit achteraf tot oeverloze discussies over wie wat heeft gezegd of gedaan” lichtte politiechef Dirk De Paepe eerder al toe.

“Om dit soort welles-nietes spelletjes een halt toe te roepen, zijn onze agenten al langer vragende partij om hun tussenkomsten te kunnen filmen via bodycams. We hebben al een uitgebreid cameranetwerk van vaste en mobiele camera’s. Die hebben in het verleden al vaker hun nut bewezen. Met deze bodycams en dashcams willen we de veiligheid op straat verhogen en de pakkans van daders vergroten, criminaliteitsvormen voorkomen en verdachten ervan opsporen, verdachte situaties opzoeken en daders sneller lokaliseren en oppakken”, aldus De Paepe.

De beelden van die camera’s worden bewaard op het politiecommissariaat, onder permanent toezicht van een officier van politie. De politie beschikt over een eigen beveiligde server.

Lokerse feesten

“We hebben tijdens de voorbije Lokerse Feesten reeds een test uitgevoerd en de reacties van onze manschappen waren unaniem positief. De aanwezigheid van een camera heeft ongetwijfeld ook al een ontradend en preventief effect.”

De Lokerse gemeenteraad ging unaniem akkoord met de aankoop. Raadslid Harouch (Groen) vroeg zich wel af wie er zou beslissen om interventies met bodycams al dan niet op te nemen. “Zou het bijvoorbeeld ook kunnen dat een burger aan de agent kan vragen om de interventie te filmen?” aldus Harrouch. “En wat doen we met mensen die te pas en te onpas zelf interventies van de politie filmen met hun smartphone.” Burgemeester Anthuenis (Open VLD) bevestigde dat ook hieromtrent wetgeving bestaat en dat hij die aan het raadslid zou bezorgen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees