camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Gerda Debyser is trots dat haar boek in de winkel ligt.dkr

‘Moeke’ Gerda (62) schrijft kinderboek over waaromvragen van haar kleinkinderen

“Waarom moeten wij spruitjespuree eten?”

Tervuren

-

‘Waarom moeten wij spruitjespuree eten?’ is een veelgestelde vraag aan de keukentafel, én de titel van Gerda Debysers eerste kinderboek. De oma uit Tervuren liet zich inspireren door de oneindige waaromvragen van haar kleinkinderen.

Gerda Debyser heeft al twee jeugdboeken op haar palmares, maar met ‘Waarom moeten wij spruitjespuree eten?’ waagt ze zich voor het eerst aan het illustreren en schrijven van een boek voor de allerkleinsten. “Ik heb vijf kleinkinderen, met een zesde op komst”, zegt Gerda. “Ze houden ervan om me te bombarderen met eindeloze waaromvragen. Ik probeer ze steeds zo goed mogelijk te beantwoorden, maar op dat antwoord volgt telkens weer een nieuwe vraag. En dan sta je met je mond vol tanden.”

Soms maakt Gerda een spelletje van de vele vragen. “Als ik het antwoord op een vraag echt niet weet, dan fantaseren we samen over mogelijke antwoorden”, zegt ze. “Ook in het boek liet ik mijn fantasie de vrije loop. Het verhaal begint met de kleine Lila, die vraagt waarom ze spruitjespuree moet eten. ‘Omdat de appelmoes op is’, antwoordt haar broertje Klaas. Daarop vraagt Lila waarom mama geen nieuwe appels koopt, waarop Klaas zegt dat de winkel gesloten zal zijn. Vervolgens vraagt Lila waarom de winkel gesloten is, en zo gaat het voort tot de oorspronkelijke vraag al lang vergeten is.”

Droom die uitkomt

Gerda’s kleinkinderen zijn ontzettend fier dat hun ‘moeke’ voor hen een boek heeft geschreven. “Mijn oudste kleinzoon van zeven heeft het boek zelfs voorgesteld in de klas”, zegt Gerda.

Gerda Debyser (62) Schrijfster “Het gaat voort tot de oorspronkelijke vraag al lang vergeten is”

Voor Gerda is de publicatie van haar kinderboek een oude droom die uitkomt. “Ik heb veel kinderen en vond het vroeger erg moeilijk om tijd te maken om een boek te schrijven. Tegelijk heb ik mijn kinderen altijd verteld dat je nooit te oud bent om je dromen waar te maken. Ik ben dan ook erg fier nu het boek in de winkel ligt.”

Op zaterdag 26 oktober om 15 uur houdt Gerda een interactieve voorleessessie in de Standaard boekhandel in Tervuren. Op zondag 27 oktober om 14.30 uur herhaalt ze dit in de Standaard boekhandel van Overijse.

(dkr)