Ambassadeur legt belastende verklaring af in impeachment-onderzoek tegen Trump: “Militaire hulp aan Kiev rechtstreeks gekoppeld aan onderzoek naar Biden”

Ambassadeur legt belastende verklaring af in impeachment-onderzoek tegen Trump: “Militaire hulp aan Kiev rechtstreeks gekoppeld aan onderzoek naar Biden”

William Taylor verlaat Capitol Hill na zijn getuigenis. Foto: AP

De Amerikaanse president Donald Trump raakt in de Oekraïne-affaire nog meer in nauwe schoentjes, nu ook huidig ambassadeur voor Oekraïne William Taylor dinsdag in het kader van het impeachment-onderzoek een voor de president erg belastende verklaring aflegde in het Congres. Volgens Taylor wilde Trump miljoenen dollars aan militaire hulp voor Oekraïne inhouden, zolang Kiev zich niet engageerde om onder meer een onderzoek in te stellen naar Joe Biden en diens familie, zo maakten de New York Times en de Washington Post openbaar.

Trump zou hebben geëist dat de Oekraïense president Zelenski openlijk verklaarde dat hij een onderzoek beval naar Hunter Biden, de zoon van Trumps politieke rivaal Joe Biden. Hunter Biden was tot april van dit jaar lid van de raad van bestuur van het Oekraïense gasbedrijf Burisma. Ook de gehackte Democratische server en de theorie dat Oekraïne de presidentsverkiezingen van 2016 beïnvloedde moesten onderzocht worden. Trump houdt zelf vol dat er geen sprake was van een “quid pro quo” en dat aan Zelenski niet zou gevraagd zijn om een onderzoek in te stellen in ruil voor militaire hulp.

In zijn getuigenis zegt Taylor echter dat Trump er echt op aandrong dat zijn Oekraïense ambtgenoot een dergelijk onderzoek publiekelijk zou aankondigen. “Alles” hing daarvan af, zou Gordon Sondland, de Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie, aan Taylor hebben verklaard in een telefoongesprek, niet alleen het geplande bezoek van Zelenski aan het Witte Huis maar ook het vrijgeven van de bevroren hulp, luidde het.

Nog volgens Taylor vernam hij op 18 juli dat er op aandringen van Trump bijna 400 miljoen dollar aan militaire hulp werd geblokkeerd, maar dat de medewerker die dat meedeelde niets kon zeggen over de reden, behalve dat het bevel kwam van de president. Een week later vond het controversiële telefoongesprek tussen Trump en Zelenski plaats, dat uiteindelijk aanleiding zou geven tot de impeachment-onderzoeken. Op 8 september zou Sondland Taylor dan hebben gezegd dat Zelenski ermee had ingestemd om een openlijke aankondiging te doen tijdens een interview met de Amerikaanse zender CNN. Op 11 september hoorde Taylor naar eigen zeggen dat de militaire hulp was vrijgegeven. Hij heeft toen de naaste medewerkers van Zelenski met aandrang afgeraden om het geplande CNN-interview te laten doorgaan. Ze verzekerden hem dat het niet zou doorgaan.

Taylor besefte naar eigen zeggen dat naast het officiële buitenlandse beleid dat hij voerde met betrekking tot Oekraïne er ook een “hoogst ongewoon” en onofficieel parallel beleidskanaal bestond, gevoerd door onder anderen Sondland en geleid door Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani.

Taylor kwam in juni aan het hoofd te staan van de ambassade in Oekraïne, op vraag van buitenlandminister Mike Pompeo, nadat hij er tussen 2006 en 2009 ook al dienst had gedaan als ambassadeur.

Witte Huis: “Lastercampagne van radicalen”

Perssecretaris van het Witte Huis Stephanie Grisham reageert in een verklaring dat Trump “niets verkeerd heeft gedaan”. “Dit is een gecoördineerde lastercampagne van extreemlinkse wetgevers en radicale onverkozen bureaucraten die oorlog voeren tegen de grondwet. Er was geen quid pro quo. Vandaag was gewoon meer van de driedubbele geruchten en selectieve lekken van de Democratische politiek gemotiveerde, geheime hoorzittingen achter gesloten deuren.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S