Mode

Nike ziet onverwacht grote baas vertrekken na dertien jaar

Nike ziet onverwacht grote baas vertrekken na dertien jaar

Na meer dan dertien jaar aan het roer van Nike, nog steeds het grootste sportmerk ter wereld, maakt CEO Mark Parker de weg vrij voor een opvolger. Zijn ontslag komt als een verrassing.

Op 13 januari is het zover, dan legt Mark Parker de functie van CEO bij Nike naast zich neer. Dertien jaar lang deelde hij er de lakens uit, maar hij ging al in 1979 als schoenontwerper aan de slag bij de sportgigant en klom er door de jaren steeds hoger de ladder op. Toch een onverwachte wending, want in 2017 kondigde Nike nog aan dat het “tot ver na 2020” zou doorgaan met Parker.

Hoewel tijdens zijn bewind de omzetcijfers verdubbelden, werd Parker de laatste jaren geplaagd door enkele aantijgingen. Zo zou hij betrokken zijn geweest in een dopingschandaal en in de nasleep van #MeToo maakten enkele vrouwelijke werknemers bekend dat het sportbedrijf een toxische omgeving was om als vrouw in aan de slag te zijn. Bovendien klaagden deze zomer enkele atletes het feit aan dat Nike hen minder betaalde omdat ze zwanger waren geworden.

Opvolger al bekend

Toch benadrukt hij in een verklaring dat zijn ontslag daar niets mee te maken heeft. “Ik geloof gewoon dat de beste manier voor ons om als bedrijf te groeien en te evolueren het aanstellen van een fenomenaal talent is, dat al lang deel uitmaakt van onze Nike-familie.” Hij verwijst daarmee naar John Donahoe die in de van de raad van bestuur van het sportlabel zit en als opvolger wordt aangesteld.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees