Kylian Mbappé is een fenomeen dat zelfs Lionel Messi het nakijken geeft (en andere topspitsen zoals Romelu Lukaku)

Kylian Mbappé is een fenomeen dat zelfs Lionel Messi het nakijken geeft (en andere topspitsen zoals Romelu Lukaku)

Foto: AFP

Club Brugge zal zich de avond van 22 oktober 2019 nog lang herinneren. Het was de dag dat Kylian Mbappé zijn duivels ontbond op Jan Breydel en PSG naar een 0-5-overwinning leidde met drie doelpunten en een assist. De 20-jarige Fransman snoepte tussendoor een record af van Lionel Messi en blijft de indrukwekkende statistieken aan elkaar rijgen.

LEES OOK. Kylian Mbappé, een voorbeeld voor jeugdtrainers

Mbappé haalde tegen blauw-zwart zijn gram. De aanvaller was een tijdje buiten strijd met een hamstringblessure en had gehoopt om te starten. Thomas Tüchel zette hem echter op de bank. “Ik wilde starten en dacht dat ik een basisplaats zou krijgen, maar de trainer maakte een andere keuze”, liet Mbappé na afloop optekenen bij L’Equipe. “Dat moet je dan accepteren. Ik wilde laten zien dat het lastig is om zonder mij te spelen. Ik wil iedere wedstrijd spelen en doelpunten maken.”

Dat laatste lukte wonderwel in Brugge. Drie keer trof Mbappé raak tegen Club tussen zijn invalbeurt in de 52ste minuut en zijn derde doelpunt in de 83ste. Goed voor de snelste hattrick ooit in de Champions League van een invaller. De Fransman is ook de vierde invaller die drie keer de netten doet trillen en de eerste sinds Villarreal-speler Joseba Llorente in 2008.

Maar de strafste statistiek van allemaal is dat Mbappé voortaan door het leven gaat als de jongste speler met minstens vijftien doelpunten in het kampioenenbal. De PSG-aanvaller rondde die kaap op de jeugdige leeftijd van 20 jaar en 306 dagen. Bijna een jaar sneller dan ene Lionel Messi...

Mbappé zit door zijn Brugse hattrick zelfs al aan zeventien Champions League-doelpunten voor zijn 21ste verjaardag op 20 december. Vijf meer dan landgenoot Karim Benzema, acht meer dan Patrick Kluivert en negen meer dan onder andere Messi en Raul.

Jong groot

Het is duidelijk: Kylian Mbappé is een recordbreker. Op dit moment zit ‘Donatello’ al aan 93 doelpunten in 155 wedstrijden op clubniveau. Dat is er eentje om de 115 minuten voor zijn carrière en 0,6 doelpunten per match. Maar hoe zit dat met andere wereldspitsen voor hun 21ste verjaardag?

Kylian Mbappé: 93 doelpunten in 155 wedstrijden (0,60/match)

Robert Lewandowski: 41 doelpunten in 80 wedstrijden (0,51/match)

Karim Benzema: 57 doelpunten in 123 wedstrijden (0,46/match)

Luis Suarez: 28 doelpunten in 64 wedstrijden (0,44/match)

Sergio Agüero: 72 doelpunten in 171 wedstrijden (0,42/match)

Raul Gonzalez Blanco: 73 doelpunten in 179 wedstrijden (0,41/match)

Romelu Lukaku: 74 doelpunten in 184 wedstrijden (0,40/match)

Lionel Messi: 42 doelpunten in 110 wedstrijden (0,38/match)

Wayne Rooney: 55 doelpunten in 180 wedstrijden (0,31/match)

Cristiano Ronaldo: 27 doelpunten in 151 wedstrijden (0,18/match)

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.