COMMENTAAR. “De ontmoeting tussen Jambon en Di Rupo had wat van een glazen bol waarin de contouren van de toekomst verschenen”

COMMENTAAR. “De ontmoeting tussen Jambon en Di Rupo had wat van een glazen bol waarin de contouren van de toekomst verschenen”

Foto: Marc Herremans - Corelio

Wie kan nog beweren dat N-VA- en PS-kopstukken niet samen door één deur kunnen? Jan Jambon en Elio Di Rupo stonden gisteren zij aan zij voor de fotografen na een aangenaam gesprek. Aan de ambtswoning van Jambon wapperde een Waalse haan broederlijk naast de Vlaamse Leeuw. Het was dan ook de Vlaamse minister-president die zijn Waalse collega had uitgenodigd. Ze spraken niet over de vorming van een ­federale regering. Dat is hun winkel niet. Ze hadden het over zaken die de (taal)grens overschrijden. Noch de nasleep van de Brexit, noch de klimaatopwarming stopt aan scheidingslijnen. De twee regio’s blijven ook communicerende vaten. Vlaanderen heeft te veel vacatures, Wallonië te veel werklozen. Ze spraken met elkaar vanuit het eigenbelang van hun deelstaat, in eenieders belang.

Lang voor de verkiezingen had Jambon al gezegd dat in een nieuw model de minister-presidenten rechtstreeks moesten samenwerken. Het was te verwachten dat hij zijn Waalse collega zou uitnodigen. Dat Elio ...

Het beste van Enkel voor abonnees