Topatlete Louise Carton maakt comeback na eetstoornis: “Lopen is een soort van therapie geworden”

Topatlete Louise Carton maakt comeback na eetstoornis: “Lopen is een soort van therapie geworden”

Foto: BELGA

Vijf maanden nadat de Belgische toploopster Louise Carton naar buiten kwam met haar verhaal over haar eetstoornis is ze opnieuw klaar voor haar comeback. Op de CrossCup Relays in Berlare komende zondag komt de 25-jarige atlete voor het eerst terug in actie sinds het EK in Berlijn.

Louise Carton is een Belgische atlete, die zich toelegt op de (middel)lange afstand en het veldlopen. Ze werd in 2015, 2016 en 2017 Belgisch kampioene veldlopen en won drie keer het regelmatigheidscriterium de CrossCup. Ook op de piste boekte ze knappe resultaten. Maar achter die straffe prestaties ging de laatste jaren ook een destructieve eetstoornis schuil (lees meer). Die leidde ook tot blessures waardoor ze sinds het EK in Berlijn (zomer 2018) geen wedstrijden meer liep. Zondag maakt ze na meer dan een jaar eindelijk haar comeback. “Maar ik ben fysiek absoluut niet op het niveau in vergelijking met andere jaren”, waarschuwt ze op Atletieknieuws.be.

“Daar leg ik me bij neer. Mentaal heb ik echt een enorme knop omgedraaid. In mijn ogen is er wel één grote verandering: het plezier tijdens mijn trainingen en het gevoel dat ik eraan overhoud. Ik beleef meer goede dan slechte trainingsdagen en ik kan een slechte dag heel vlot relativeren. Ik merkte dat ik de afgelopen jaren maar al te vaak wedstrijden en trainingen met een gevoel van angst benaderde, zeker door mijn eetstoornis. Ik was altijd bang voor wat mensen zouden denken. Elke training was een opgave. Mijn focus zat duidelijk verkeerd. Nu ga ik gewoon een uurtje lopen en is het een soort van therapie. Ik geniet er meer dan ooit van. Ik heb ook beseft dat er veel zaken belangrijker zijn in het leven, zeker in mijn sociaal leven. Het betekent niet dat ik geen ambities heb om terug op het hoogste niveau in actie te komen. Ik ga mijn leven wel anders invullen.”

Topatlete Louise Carton maakt comeback na eetstoornis: “Lopen is een soort van therapie geworden”
Foto: BELGA

Carton zette vorige week wel een punt achter haar jarenlange samenwerking met coach Dirk Engelen. “We hebben een heel speciale weg afgelegd én veel succes gekend. Dat heb ik aan hem te danken. Zijn aanpak slaat inhoudelijk gewoon aan bij mij. Ik heb nooit over zijn capaciteiten getwijfeld als trainer. Toch knaagde er iets, aangezien het een heel ingrijpend jaar is geweest. Het voelde alsof ik ook dit hoofdstuk moet afsluiten. Een frisse start leek me gewoon nodig.”

Sinds haar moedige getuigenis in mei werd Carton bedolven onder de reacties. “Het was een heel heftige periode. Ergens voelde het dubbel aan. Het deed deugd om eindelijk mijn verhaal met de buitenwereld te delen en veel steun te krijgen. De reacties had ik echter niet in zo’n hoeveelheid verwacht. Het was dan ook een erg emotionele periode, aangezien veel getuigenissen me tot tranen toe hebben bewogen. Het is aangrijpend om te lezen wat anderen meemaken. Het is goed dat de problematiek wordt aangekaart. De angst om met een verhaal zoals het mijne naar buiten te komen, is er echter nog steeds. Er is dus nog werk aan de winkel, al apprecieer ik de initiatieven die er nu zijn ten zeerste”, aldus Carton.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.