Voormalig IOC-baas Jacques Rogge voor de rechter gesleept: marathonloopster Ria Van Landeghem spant proces aan

Voormalig IOC-baas Jacques Rogge voor de rechter gesleept: marathonloopster Ria Van Landeghem spant proces aan

Ria Van Landeghem spant een proces aan tegen Jacques Rogge, ex-voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Op de Olympische Spelen van Seoul 1988 – toen Rogge delegatieleider was – werd de marathonloopster weggestuurd na beschuldiging van een positieve dopingtest. Ten onrechte, zo bleek later. “Ik wacht nog altijd op opheldering.” De zaak wordt begin volgend jaar behandeld.

De Spelen van Seoul 1988, twee dagen voor de opening. Delegatieleider Jacques Rogge sommeert Van Landeghem, die op dat ogenblik in de VS woont, tot een preventieve dopingcontrole in het olympisch lab in Zuid-Korea. Het resultaat blijkt positief en nog voor haar Spelen begonnen zijn, stuurt Rogge haar naar huis.

Ondanks de vele onregelmatigheden tijdens de procedures wordt ze een maand later voor twee jaar geschorst. Toch houdt Van Landeghem haar onschuld staande. Nog dat jaar wordt ze in beroep vrijgesproken wegens procedurefouten en schending van de rechten van de atlete. Zo weigerde Rogge bijvoorbeeld haar vraag om aanwezig te zijn bij de analyse van het B-staal.

Nooit opheldering

Toch is die vrijspraak het begin van een jarenlange zoektocht, omdat men in het toenmalige vonnis laat uitschijnen dat de tegenexpertise mogelijk positief kon zijn. Nog niet zo lang geleden deed Rogge– volgens Van Landeghem – uitspraken die naar een positieve test verwezen, ondanks haar vrijspraak.

Nadat enkele dopingdeskundigen enkele jaren geleden verklaren dat Van Landeghem nooit positief had mogen worden verklaard, biedt het BOIC alsnog zijn excuses aan.

In februari 2018 daagt ze na het bekendraken van nieuwe feiten het BOIC voor de rechter en vraagt ze onder meer een schadevergoeding van 25.000 euro. Afgelopen voorjaar krijgt ze in eerste aanleg geen gelijk. De rechtbank oordeelt dat het grootste deel van haar vordering verjaard is.

Van Landeghem laat het daar vandaag niet meer bij en gaat in beroep. Tot hier toe nam ze enkel het BOIC op de korrel, maar nu daagt ze in een nieuwe rechtszaak ook Rogge – gewezen IOC-voorzitter en destijds delegatieleider – persoonlijk voor de rechtbank. “Rogge heeft nooit verantwoording afgelegd of gereageerd op mijn aangetekende brief met de vraag om opheldering”, klinkt het bij Van Landeghem. “Excuses zouden gepast zijn.” De zaak staat begin volgend jaar gepland.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.