Verrassing van formaat: wereldkampioen Michael van Gerwen vliegt er meteen uit op EK darts (en met wat voor een climax!)

Verrassing van formaat: wereldkampioen Michael van Gerwen vliegt er meteen uit op EK darts (en met wat voor een climax!)

Foto: AP

Wereldkampioen Michael van Gerwen (PDC-1) is al in de eerste ronde van het Europees kampioenschap darts uitgeschakeld. Ross Smith (PDC-58) was verantwoordelijk voor die stunt in het Duitse Göttingen. De Engelse darter versloeg de Nederlander in een best of 11 met 6-5.

Niet dat Van Gerwen slecht speelde, hij eindigde met een gemiddelde van meer dan 105, maar Smith was uitmuntend bij het uitwerpen. Zo opende hij met een 124 finish en maakte hij het in het beslissende leg af met een 114 checkout.

“In geen miljoen jaar had ik gedacht dat ik dit kon realiseren”, reageerde de 30-jarige Smith. “Ik heb me volledig op het bord geconcentreerd en geprobeerd er niet aan te denken tegen wie ik aan het spelen was. Als je tegen Michael speelt, kan je toch niet winnen. Hij is met voorsprong ‘s werelds beste darter. Dus speelde ik niet tegen hem, maar tegen het dartboard.”

Van Gerwen was vier jaar op rij, van 2014 tot en met 2017, de beste van Europa. Vorig jaar ging de titel naar de Engelsman James Wade (PDC-8). De titelverdediger is ook al na één ronde klaar. Hij verloor met 6-0 van Welshman Jonny Clayton (PDC-13). Het is de eerste keer in de twaalfjarige geschiedenis van het toernooi dat de titelverdediger er meteen uit gaat.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.